Csütörtökön reggel kilenc órakor rajtol Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, a 49. Kékszalag Erste World Nagydíj mezőnye, hogy megkerülje a Balatont, és ezzel teljesítse a verseny légvonalban mintegy 155 kilométeres távját. A szervezők az előzetes jelentkezések alapján mintegy hatszáz résztvevő vitorlásra számítanak, ami nagyjából 3.000 sportolót jelent - hangzott el a Kékszalag balatonfüredi sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Tavaly a rendkívüli időjárás miatt kisebb volt a létszám, de idén a jelenlegi előrejelzések alapján nem kell erős viharra számítani. Az abszolút győzelemre az elmúlt évekhez hasonlóan ismét a kéttestű hajók, a katamaránok a legesélyesebbek.

Az útvonal követi a hagyományokat: a résztvevők a Balatonfüred előtti, mintegy hat kilométer széles rajtvonalról egyszerre indulnak el keleti irányban. Az első pályajel Balatonkenese előtt van, ezt megkerülve Siófok felé vitorláznak. Innen a Tihanyi-szoroson át Keszthely felé vezet az út, ahonnan már visszafelé jönnek a célvonalra, amelyet a balatonfüredi hajóállomás előtt tűznek ki. A táv teljesítésére 48 óra áll a versenyzők rendelkezésére.

Címkék: kékszalag, rajt, Balatonfüred, vitorlás, verseny, sport