Az idei élsportolói ösztöndíjak átadásán 4 millió forintot osztott szét az önkormányzat és a Kaposvári Egyetem azok között, akik sikerrel pályáztak.

- Tíz éve írtuk alá az első megállapodást, azóta pedig több mint a duplájára nőtt a támogatás összege. Ez egy nagy eredmény. Meggyőződésem az, hogy vannak olyan sportok, melyeknek az egyetemi berkeken belül van a helye, ehhez pedig igyekszünk megfelelő körülményeket is teremteni - mondta az ünnepélyes átadáson Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

Az eseményen prof. dr. Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora elmondta: egyre nagyobb teret kap az intézmény falain belül a tömegsport és az élsport, utóbbi legjobbjai pedig az élsportolói ösztöndíjasok. Ők azok, akik tovább öregbítik az egyetem nevét.

A Fino Kaposvár együttesének két fiatal, szép reményű játékosa is a Kaposvári Egyetemet erősíti. Bögöly Gábor és Kalmár Ákos egyaránt a pénzügy és számvitel szakon kezdte meg tanulmányait szeptemberben, és szintén közös bennük, hogy mindketten részesei voltak a csapat 18. magyar bajnoki címének megszerzésében. Amikor lehetőséget kaptak a pályán, rendre éltek vele. A két korosztályos válogatott játékos a jövőben nagy erőssége lehet a Fino legénységének.

Három játékossal képviselteti magát az 1. MCM-Diamant Kaposvári Egyetem NB I-es női röplabdacsapata az idei ösztöndíj-átadón. Ketten somogyi nevelésűek, vélgigjárták a korosztályos csapatokat, napjainkban pedig a felnőtt keret meghatározó tagjai. Ráadásként mindketten szeretnék átadni eddig megszerzett tudásukat a Kaposvári Röplabda Akadémia növendékeinek. Rák Rebeka a tanító szakon, Horváth Alexandra pedig pénzügy és számvitel szakon tanul. A csapat harmadik egyetemistája, Szívós Ildikó a kereskedelem és marketing szak hallgatója, és évek óta szerepel a Diamant együttesében centerként.

A Kaposvári Kosárlabda Klub egyik fiatal tehetsége a Gazdaságtudományi Kart erősíti. A saját nevelésű Papp Péter bizonyította tehetségét az elmúlt években, és a egyre többször láthatja a közönség a pályán az első csapat tétmérkőzésein.

A labdajáték-csapatok képviselői után lássuk az egyéni sportolókat! A Favorit AC Kaposvár atlétája, Székács Máté állattenyésztő mérnők lesz, ha befejezi egyetemi tanulmányait. A sportoló az elmúlt évben az ifjúsági korosztályban, fedettpályán hármasugrásban, 110 méteren és 400 gáton, valamint ötösugrás csapatversenyben lett bajnok, idén pedig a felnőtt férfi hármasugrás döntőjében a hetedik helyen végzett.

A Lovas Akadémia SC Kaposvár egyetemistái a lótenyésztő, lovassportszervező és agrármérnök szakon tanulnak, és négy szakágban is megállják a helyüket a nemzetközi, illetve a hazai mezőnyben.

Napjaink egyik legsikeresebb helyi sportolója, Bence Balázs az elmúlt időszakban újra nagyot alkotott: a Világkupa-sorozat bronzérmei után a dortmundi döntőben az ötödik helyen végzett. A szakág történetében először fordult elő, hogy magyar versenyző is ott volt ebben az elit mezőnyben. Balázs emellett sajátítja el az ismereteket.

Rohr Máté fogathajtó 2011 óta versenyez a felnőtt póni négyes fogat kategóriában. 2013-ban a Franciaországban rendezett világbajnokságon csapat bronzérmet szerzett, a 2016-os évet a világranglista 10. helyén zárta.

Sótonyi Dóra lovastusázó 2014 óta a magyar élmezőny tagja. Idősebb lovával az Országos Bajnokságokon, egyéniben és csapatban, első és második helyeken végzett. Fiatal lovával a 2016-os Kezdő Ló Bajnokágon a második helyen zárt.

Domján Martin díjlovagló 2015-ben, az U25 országos ifjúsági versenyen harmadik, a Somogy megyei Bajnokságon, felnőtt kategóriában pedig első helyezést ért el. 2016-ban az Országos Bajnokságon, Fiatal Díjló kategóriában bronzérmesként végzett.

A 2017-es, 11 élsportolói ösztöndíjas egyetemi hallgató közül öt röplabdázó, négy lovas, 1-1 pedig kosárlabdázó és atléta. Többen már nem először részesülnek ebben a támogatásban.

Címkék: élsport, ösztöndíj, egyetem, kaposvár