Egy ciklon áramlási rendszerében enyhébb, nedvesebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, ezért a következő napokban átmenetileg változékonyabbra, enyhébbre fordul az idő. Péntekig többnyire a felhőké lesz a főszerep, csak rövid időszakokra süthet ki a nap. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, zápor, jelentős csapadék azonban nem várható.

Gyengül az éjszakai lehűlés és erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete helyenként a 10 fokot is megközelítheti majd. Péntek délután erős északi szél kíséretében egy hidegfront éri el térségünket. A front mögött szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, így szombatra felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, ennek ellenére azonban jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

Az alábbi ábrán látható, ahogy a hétvégétől fagyos léghullámok árasztják el a Kárpát-medencét.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: többnyire erősen felhős idő várható, csak helyenként szakadozhat fel a felhőzet. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő.

Péntek: eleinte felhős idő várható, majd a délutáni órákban felszakadozik a felhőzet. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, futó zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 6-8 fokig melegszik a levegő, de néhol akár 10 fokot is mérhetünk majd.

Szombat: többnyire napos idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra 2-4 fokig enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégétől száraz, hideg időszak köszönt be. Erős éjszakai lehűlésre és napközben is fagypont körüli hőmérsékletekre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, havazás, ősz, fagy, felhő, , front, eső, csapadék, sport