2016-ban is megmozdul a magyar tenger: az idei nyáron is megrendezik a „Mozdulj Balaton!” strandi szabadidősport rendezvény sorozatot.

A helyi szervezők ebben az évben 34 település 37 strandján,17 Veszprém, 4 Zala és 16 Somogy megyei helyszínen, várják a szervezett keretek között sportolni szándékozókat.

A programsorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportügyekért Felelős Államtitkársága, a települési önkormányzatok és városüzemeltetési szervezetek támogatásával, a Balaton Fejlesztési Tanács szervezésében valósul meg - tájékoztatta a sajtót Bartsch János főszervező. Balatonfüred, Balatonszemes és Balatonszárszó ezúttal is két-két stranddal vesz részt az eseményen, új helyszínként pedig Balatonakarattya kapcsolódott a sorozathoz.

A strandok egy részére új eszközök is kerültek, és minden szervező kapott labdákat, érmeket, emléklapokat, plakátokat és szórólapokat a balatonfenyvesi és az alsóörsi felkészítés végén.

Idén az első programnapot július 9-én, szombaton tartják, és a sportolni szándékozók igényei, illetve a pályák adta lehetőségek figyelembevételével, kispályás foci, strandröplabda, strandkézilabda, tollaslabda, lábtenisz, petanque, valamint a vízben űzhető sportágakban lesz lehetőség versenyek szervezésére, indítására. Egészen augusztus 20-ig, minden szombaton ez a menetrend, és ezen kívül a helyi szervezők még két, szabadon választott időpontot is megadnak. A programok javasolt kezdési időpontja 14 óra.

A Balaton Fejlesztési Tanács és a Magyar Vízilabda Szövetség megállapodásának köszönhetően mintegy húsz strand (jellemzően az északi parton) kap felfújható vízilabdakapu-párokat és labdákat, hogy ezzel is népszerűsítsék ezt a hagyományos magyar sikersportágat a fürdőzők körében.

A szervezőkarról sem feledkeznek meg, hogy 2016 a riói olimpia éve, és az ötkarikás játékok jegyében bárki kitölthet egy-egy olimpiai totót, természetesen nyereményekért. További részletek erről a játékról és az egész programsorozatról a www.mozduljbalaton.hu internetes oldalon találhatóak.

Az idei programsorozat augusztus 27-én, szombaton, a már jól megszokott helyszínen, Vonyarcvashegyen, a Lido strandon zárul, ahol a résztvevő strandok egy-egy kispályás foci, strandröplabda és streetball csapata vesz részt a XII. „Mozdulj Balaton!” Sporttalálkozón.

A résztvevő települések megyék szerint:

Veszprém: Balatonakarattya, Balatonederics, Szigliget, Badacsonytomaj, Ábrahámhegy, Révfülöp, Balatonszepezd, Zánka, Balatonakali, Balatonudvari, Tihany, Balatonfüred (2 strand), Csopak, Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfűzfő

Zala: Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök

Somogy: Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonfenyves, Fonyód, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonszemes (2 strand), Balatonőszöd, Balatonszárszó (2 strand), Balatonföldvár, Szántód, Zamárdi, Siófok, Balatonvilágos

Az idei időpontok:

Július 9., 16., 23., 30.

Augusztus 6., 13., 20. + 2 program nap

A programnapok általában 14 órakor kezdődnek, a pontos időpontokról és a + 2 programnap dátumáról a helyi szervezőknél érdemes érdeklődni.

Augusztus 27.: Vonyarcvashegy, XII. "Mozdulj Balaton!" Sporttalálkozó (a programsorozatban részvevő strandok csapatainak részvételével)

Címkék: mozdulj, szabadidő, strand, Balaton, sport