Újabb komoly nemzetközi sportdiplomáciai sikert ért el a Kaposvári Egyetem és a Lovasakadémia Sport Club: 2017 augusztusában a somogyi megyeszékhely adhat otthont a Póni Európa-bajnokságnak. A három olimpiai szakág megmérettetésére előzetesen 35-40 országból várnak indulókat.

A Nemzetközi Lovas Szövetség Lausanne-ban, az elmúlt héten megtartott ülésén hozott döntése alapján a 2017.évi Póni Európa Bajnokság rendezési jogát a Kaposvári Egyetem és a Lovasakadémia Sport Club közös pályázata nyerte el. Ennek értelmében Kaposvár rendezheti meg 2017. augusztus 9. és 13. között a három olimpiai lovas szakágat (díjugratás, díjlovaglás, lovastusa) magában foglaló, igen rangos eseményt.

„Komoly megtiszteltetés és elismerés ez mind az Egyetemnek mind pedig Kaposvár Városának, hiszen ez a verseny vélhetően a jövő év legjelentősebb hazai lovas rendezvénye lesz várhatóan 35-40 ország részvételével" - fogalmazott dr. Hafner József a Pannon Lovasakadémia főigazgatója. - "A rendezvény sportdiplomáciai jelentőséggel is bír, hiszen a szövetség elnöke már most jelezte részvételi szándékát, így a Nemzetközi Lovas Szövetség legmagasabb szintű vezetése emeli az Európa-bajnokság rangját.”

Ez a rendezvény - mivel az Európa-bajnokság hasonló az olimpián megrendezett lovas sportágak verseny-lebonyolításához - jó felmérő és tapasztalatszerző lehet akár az esetleges magyarországi olimpia lovas számainak megrendezéséhez is.

A kaposvári lovasakadémia számos nagysikerű világversenyt rendezett az elmúlt huszonöt évben. Máig emlékezetes az 1996-os lovastorna-világbajnokság, de ebben a szakágban már kétszer rendeztek Európa-bajnokságot is. A díjlovagló Világkupa mezőnye pedig már harminc éve visszatérő vendég Somogyba.

Címkék: Kpaosvár, Európa, Pannon Lovasakadémia, olimpia, sport