Az 1977-es alapítású Kaposvári Vízügyi SC desedai csónakházának felújítását hosszú évekig egy tulajdonjogi vita hátráltatta. A közelmúltban azonban egy kormányzati programnak is köszönhetően sikerült kicserélni és szigetelni az épület tetejét, illetve a tetőtéri nyílászárókat. Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere, egyben korábbi világbajnok sportolónk így nyilatkozott: "Most végre egy burok van a házon, így az állapota nem romlik tovább. Kaposvár és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség tervei azonban ennél tovább mutatnak: úgy tervezzük, hogy két-három éven belül az egész épület megújul, és én bízom benne, hogy hamarosan régi fényében fog ragyogni a csónakház!"

A mostani beruházásra a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) 20, a kaposvári önkormányzat 6 millió forintot adott össze a munkálatok költségeire. Az MKKSZ főtitkára, Schmidt Gábor szintén derűlátóan fogalmazott, amikor a távlati tervekről kérdeztük. Szerinte, akár uniós forrásokat is igénybe lehet majd venni a vízparti bázis korszerűsítéséhez: "Az már most biztos, hogy a szövetség a kiemelt sportágfejlesztési támogatásból 15 millió forintot biztosít a következő ütemre, a műszaki egyeztetések már el is kezdődtek. Ráadásul úgy gondolom, hogy a csónakház fejlesztésére EU-s támogatásokat is igénybe lehetne venni, hiszen itt nemcsak versenysportól, hanem szabidősportról, az egészséges életmódról és egy multifunkcionális létesítményről beszélhetünk, amely a helyi lakosságot is ki tudja szolgálni."


A somogyi megyeszékhely versenyzői, a klub alapítása óta rendszeresen ott vannak a legrangosabb hazai, illetve nemzetközi bajnokságokon és rendre pontszerző helyeken végeznek. Faludy András, a Kaposvári Vízügyi SC vezetőedzője így összegzett: "Három csoportban dolgozunk, 72 versenyzővel. Mindhárom edző kaposvári: Kohulák Anita foglalkozik a kiscsoporttal, Horváth Attila a kis versenyző csoporttal, ahol már vannak válogatott sportolók is, én pedig a nagycsoporttal foglalkozom, a serdülőtől felfelé ... Az idei eredményeink azt gondolom, elég szépek: Csima Laura negyedik lett a maratoni Európa Bajnokságon, Szerafin Zsófia ezüstérmes a maratoni Magyar Bajnokságon, a Tapaszti-Gubucz páros magyar bajnoki bronzot szerzett, ugyanitt Nádasi-Tóth Zsombor olimpiai távon, 200 méteren negyedik helyezést tudott elérni."

Úgy tudjuk: a Városligetben a tervek szerint egy kajakos oktatóbázist alakítanának ki a közeljövőben, ahol a legkisebbek mellett, a mindennapos testnevelés keretein belül, a diákok ismerkedhetnének meg a sportág alapjaival.

Címkék: csónakház, Városliget, kajak, olimpia, bajnok, Deseda, sport