A Somogy Megyei Sakkszövetség és a kaposvári Bástya SE idén is sakkversennyel emlékezett a háromszoros sakkolimpiai bajnokra, Böszörményi Nagy Gézára.

A pályafutása során nemzetközi mesterségig jutó sakkozó Sátoraljaújhelyen született. 1938-ban költözött Kaposvárra, és a kórház igazgató-főorvosaként dolgozott, emellett pedig a helyi sakkéletnek is aktív részese és alakítója volt.

A jubileumi, 10. alkalommal megrendezett emlékversenyt a névadó Böszörményi Nagy György is megtisztelte jelenlétével.

Felnőtt és ifjúsági kategóriában több mint húszan ültek asztalhoz a Táncsics Mihály Gimnázium tantermeiben és a versenyre bizony nívós mezőny gyűlt össze. Az indulók közt ott volt a kaposvári tehetség, Dankházi András, aki fiatal kora ellenére a Paks színeiben már az NB1-ben sakkozik. Dankházi a Böszörményi emlékversenyeken eddig szinte minden alkalommal asztalhoz ült.

A felnőttek versenyében nyolc partiban megszerzett hét pontjával végül Dankházi András végzett az első helyen. A második helyet fél pont lemaradással Máthé Gáspár, nemzetközi mester szerezte meg, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Tóth Dániel állhatott fel.

A tizenkét éven aluliak között a lányoknál Léránt Boglárka, Szilágyi Alexandra, Hamath Borbála sorrend alakult ki. A fiúk küzdelme Takáts Dominik sikerét hozta, második helyen Kis-Bank András végzett, míg a harmadik helyezésnek Palavics Krisztián örülhetett.

Címkék: Böszörményi, sakk, emléktorna, sport