A 2016-os U19-es leány Eb-n nem voltunk érdekeltek, ennek döntőjének ugyanis társrendezői vagyunk Szlovákiával (Győr és Nyitra), így a kaposvári származású Horváth András irányította korosztályos válogatottunk alapból résztvevője a finálénak.

A Kaposvári Röplabda Akadémia fiú szakosztályának vezetője, Zarka Péter vezette U20-as fiú válogatott alaposan belenyúlt a sorsolásnál, hiszen két nagyágyúval, Lengyelországgal és Németországgal kerültek egy csoportba, rajtuk kívül pedig még Dánia lesz a mieink ellenfele. Innen az első két helyezett juthat tovább.

A 28 év után idén újra Európa-bajnoki résztvevő női válogatottunk a selejtezők második fordulójában lép majd pályára, amelyre szeptemberben kerül sor. A mieink a C-csoportban Lengyelországgal és Finnországgal mérkőznek majd meg, illetve az első fordulóból a dán, észt, svéd, luxemburgi négyes első helyezettje csatlakozik hozzájuk.

Két év múlva Azerbajdzsánban és Grúziában megrendezésre kerülő kontinensviadalra a csoportgyőztesek jutnak ki egyenes ágon, a második helyezettek pedig pótselejtezőt játszanak. A mi csoportunk második helyezettje a bolgár, román, svájci és egy első körös csapat négyesének második helyezettjével játszik majd pótselejtezőt.

Csoportellenfeleink közül a lengyelek B-válogatottjával játszottunk az idei Európa Ligában, s a mieink idegenben mindkétszer győzni tudtak. Az A-csapat az Eb-n, a mieinkhez hasonlóan csoportjuk harmadik helyén végzett, a nyolc közé jutásért azonban legyőzték Fehéroroszországot, s végül ott búcsúztak Hollandia ellenében. A finneket tavaly a Savaria Kupán győztük le 3:2-re, illetve idén, Érden is kétszer nyertünk ellenük, egyszer pedig vereséget szenvedtünk. Az első körös csapatok közül Dániát tavaly a Savaria Kupán, a svédeket pedig az Eb-selejtezőkön győztük le kétszer is.

A Demeter György vezette férfi válogatottunknak már májusban, az első fordulóban pályára kell lépniük és már itt is nehéz ellenfelek várnak a mieinkre: Izraellel, Norvégiával és Angliával kell majd megmérkőzniük. Az izraeliektől tavaly az Alba Regia Gálán, Norvégiától pedig az Eb-selejtezők első fordulójában, Kecskeméten kaptak ki a mieink. A csoportból az első helyezett jut tovább biztosan, de a három első körös csoport két legjobb másodikja is a második fordulóba kerül.

Eb-selejtezők magyar érdekeltségű csoportbeosztása

Nők, 2. forduló, C-csoport: Magyarország, Lengyelország, Finnország és az 1. körből a dán, észt, svéd, luxemburgi csoport első helyezettje

Férfiak, 1. forduló, 1. csoport: Magyarország, Izrael, Norvégia, Anglia

U20-as fiúk, 2. forduló, D-csoport: Magyarország, Dánia, Lengyelország, Németország

(hunvolley.hu)

Címkék: sorsolás, válogatott, röplabda, sport