A hétvégén Balatonakaliban rendezték meg a quadratlon Európa Bajnokságot, mely a Világkupa sorozat része is volt egyben. A kaposvári indulók nagyon kitettek magukért. Két egyéni és egy váltószámban is elhódították az Európa Bajnoki címet, e mellé még egy-egy ezüst és bronzérem is szerepelt az éremkollekcióban.

A WQF (Nemzetközi Quadratlon Szövetség) másodszor hozott Magyarországra ilyen rangos eseményt a sprint távú quadratlon Európa Bajnokságot. Legutóbb 1999-ben Keszthely kaphatta meg a rendezés jogát. 2013-ban és 2014-ben a mostani EB helyszínén Világkupa futamokat rendeztek, kiváló körülmények között, így 2015-ben Balatonakali kapta meg a rendezés lehetőségét. A helyszínen most is ideális körülmények és kiváló szervezés fogadták a versenyzőket, akiknek 4 különböző versenyszámot (úszás, kajak, kerékpár, futás) kellett egymás után teljesíteniük, hasonlóan a triatlonnál megszokott rendszerhez.

A 750 méteres úszást 5 km kajakozás követte a Balatonban, ezután 20 km országúti kerékpár következett a Balaton Felvidéken végül 5 km futás következett. A nőknél 2 kaposvári indult. Csima Laura kajakos az ifjúságiak között, Horváth Lilla triatlonra átnyergelt korábbi kajakos a felnőttek mezőnyében. Mindkét versenyzőnek az úszás és a kajak volt a legerősebb száma, így ketten vezették a női mezőnyt a kerékpározás előtt.

A kerékpárnál a német világbajnok Lisa Hirschfelder dominált és átvette a vezetést, amit a verseny végéig meg is őrzött. Horváth Lilla végül a felnőttek között másodikként zárt, Csima Laura pedig megnyerte az ifjúsági korosztályban az Európa Bajnokságot. A férfiak egyéni versenyében Csima Ferenc az abszolút 7. helyen zárt, amely a masters korcsoportban aranyérmet jelentett számára. A vegyes váltók versenyében a Horváth Lilla (úszás) – Horváth Attila (kajak, futás) – Nagy Gergely (kerékpár) trió szintén a dobogó legfelső fokára állhatott fel. A sikeres szervezésre való tekintettel elképzelhető, hogy a WQF már jövőre Magyarországra hozza a sprint vagy a közép távú Világbajnokságot.

A quadratlon fiatal sportág a triatlonból alakult ki. A sportág Olaszországból ered az első versenyt 1987-ben rendezték. A sportág kifejlesztésének oka, hogy a triatlonban aránytalanul nagy az alsó testrész izomzatának, különösen a lábizmoknak a terhelése. Ezt az aránytalanságot kiegyenlítendő, hozták be negyedik sportágnak a kajakot, mely döntően a felsőtest izomzatát terheli, így kiegyenlíti a triatlonban meglevő aránytalanságot. A kajak hasonlóan a triatlonhoz állóképességi sportág, így nagyon jól illeszkedik az úszás, kerékpár, futás kombinációhoz.

A quadratlon más szempontokból is kiegyensúlyozott multisport kombináció (2 szám a vízben - 2 szám a szárazon, 2 szám sporteszközzel – 2 szám sporteszköz nélkül). Versenyeket három távon sprint (0,75 km úszás, 5 km kajak, 20 km kerékpár 5 km futás), középtáv (1,5 km úszás, 10 km kajak, 40 km kerékpár 10 km futás) és hosszútáv (3 km úszás, 20 km kajak, 80 km kerékpár 20 km futás) rendeznek. A sportág első Európa Bajnokságát és Világbajnokságát is 1996-ban rendezték.

Eredmények:

Női abszolút: 3. Horváth Lilla (1:52.03), 5. Csima Laura (1:56.15)

Női ifjúsági: 1. Csima Laura (1:56.15)

Női felnőtt: 2. Horváth Lilla (1:52.03)

Férfi abszolút: 7. Csima Ferenc (1:35.44)

Férfi masters: 1. Csima Ferenc (1:35.44)

Vegyes váltó: 1. Horváth Lilla - Horváth Attila - Nagy Gergely (1:37.57)

Címkék: quadratlon, Csima Laura, triatlon, Balaton, sport