A világ egyik legnépszerűbb szabadidős sporteseményének szervezői azokat a sportembereket várják, akik teljesíteni szeretnék a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5200 méteres távot. Nevezni az elmúlt évekhez hasonlóan 7 órától fél 2-ig lehet majd a révfülöpi futballpályán, a rajt 8 és 14 óra között folyamatos lesz. Tavaly júliusban, kétszeri halasztás után, több mint hétezren vettek részt a rendezvényen.

Mindeközben a Balaton-átúszás 2015 program programszervezői is csatlakoznak a klímavédelmi kampányhoz - mondta Szántó László, az Aranyhíd Balaton-átúszó Sportklub elnöke szerdán, miután fogadta őt Áder János államfő.

A sportklub elnöke a Sándor-palotában a találkozó után újságíróknak elmondta, nagy örömmel csatlakoztak a köztársasági elnök kezdeményezéséhez, és úgy gondolja, hogy a Balaton-átúszás nagyon jó alkalom egy ilyen kampány népszerűsítéséhez.

Hozzátette: programszervezőként nagy a felelősségük, hiszen tízezer embert testi épségéért felelnek az úszás során, a biztonság az első és legfőbb szempont, és csak optimális időjárási helyzet esetén rajtolhatnak el a versenyzők.

Szántó László ezzel kapcsolatban jelezte, az időjárási helyzetek miatt az elmúlt tíz évben mindössze egyszer tudták lebonyolítani a versenyt az első meghirdetett időpontban, a többi esetben mindig halasztani kellett a rajtot az időjárás miatt. "Ez a klímaváltozásnak is köszönhető, és a Balatonon is ezt a fajta változást lehet tapasztalni" - jegyezte meg.

A sportvezető hangsúlyozta, a Balaton-átúszás napján lehetőséget biztosítanak a résztvevőknek, hogy csatlakozzanak a köztársasági elnök által útjára indított klímavédelmi felhíváshoz. A szervezők célja, hogy minél többen megismerjék a klímaváltozás hatásait, és mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy a sportbarátok és hozzátartozóik keressék a lehetőséget a csatlakozásra - tette hozzá Szántó László.

Címkék: Balaton-átúszás, időpont, 2015, sport