A harmadik alkalommal megrendezett Olimpiai Úszófesztiválon a hideg víz ellenére is több százan vállalták, hogy teljesítik a 2017 méter hosszú pályát. A rangos nemzetközi esemény megszervezéséből alaposan kivette a részét a Pek-Snack Balaton-átúszás tapasztalt rendezőgárdája.

- Nagy öröm számunkra, hogy a Magyar Úszó Szövetség felkért minket, somogyiakat a szervezésre, az egész szárazföld, a szponzori torony felépítése, a hangosítás biztosítása a mi feladatunk, és az úszófesztivál teljes lebonyolítása is a mi feladatunk - mondta a Pek-Snack Balaton-átúszás szervezőbizottsági elnöke, Szántó László.

A profikra 10 kilométer megtétele várt a Balatonban, és a Világkupa-versenyen a magyarok is jól teljesítettek. A nők között az olimpiai bajnok Risztov Éva győzött, a férfiak küzdelmében pedig Gyurta Gergely nyolc kilométer után még az élen tempózott.

- Bevallom őszintén, elég hideg volt a víz, és nem ehhez vagyok hozzászokva, hanem medencés edzésekhez. Elégedett vagyok, mert életem legjobbját úsztam, negyedik lettem. Ami kvalifikációt jelent a világbajnokságra, és óriási erőt ad nekem Kazanyra - foglalta össze Gyurta Gergely válogatott úszó.

Gyurta kaposvári származású edzője is elégedett volt a látottakkal. A fiatal mesteredző már az idei év fő eseményére készül tanítványaival.

- Visszamegyünk edzőtáborba Hódmezővásárhelyre, majd magyar bajnokság, aztán újabb edzőtábor és a VB, ahol Gyurta Gergőnek az 1500, Daninak a 200 méter a legfontosabb. Tőle címvédést várnak, de nem lesz egyszerű, Gergőtől pedig egy döntőbe jutás bravúr lenne - tette hozzá Virth Balázs mesteredző.

Az amatőr úszók is nagyon készülnek már, hiszen nemsokára a Balaton-átúszással folytathatják nyári programjukat.

- Nagyon szépen haladunk, jól állunk, és ha az isten is megsegít minket, július 4-én első alkalommal nekimehetünk a 2015-ös Pek-Snack Balaton-átúszásnak - mondta a rendezvény szervezőbizottságának elnöke, Szántó László.

A Révfülöp és Balatonboglár közötti hagyományos nagy erőpróba résztvevőire 5200 méter teljesítése vár majd.

Címkék: napja, magyar, úszás, balaton, sport