Gyönyörű őszi időben, de a futók számára talán már túl erős napsütésben (rajt idején 29°C, célba érkezéskor 31°C) lőtte el a 29. SPAR Budapest Maraton rajtját Tarlós István Budapest főpolgármestere és Hosszú Katinka világ - és Európa-bajnok úszónő. A Futás Napján összesen 23.450-en indultak a futó fesztivál hét különböző távján, akik a nyolc kerületén áthaladva a főváros igazi ünnepévé tették ezt a napot. Soha nem látott számban érkeztek a külföldiek is, 71 ország képviseletében.

A chipes távokra összesen több mint 15000 futó jelentkezett, soha ennyi chip nem futott még egy napon Magyarországon! A napsütéses időjárás rengeteg nézőt vonzott az útvonal mellé, bármerre is tekergett a végeláthatatlan futókígyó.

Több híres személyiség is nevezett a különböző távok valamelyikére. Öt olimpiai bajnokunk is futott váltóban, jótékonysági egyesületeket támogatva ezzel.

Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő a Magyar Állami Operaház egyik csapatának tagjaként vesz részt a versenyen. Rippel Ferenc artistaművész pedig életében először teljesítette a 42km-t.

A tavalyi győztesnek Kovács Tamásnak, előzetes várakozásával ellentétben, nem sikerült megvédenie címét, idén a Kaposvári Építők AC futója, Nagy Tamás János nyert 2:27:14-es idővel.

A győztes pillanat.
A győztes pillanat.

- Nem számítottam győzelemre, ennek ellenére a kezdettől megpróbáltam
tapadni a favoritra, Kovács Tamásra. 23 kilométerig tudtam vele tartani a tempót, ekkor, azonban leszakadtam, és el is könyveltem magamban a második helyet. Végül 500 méterrel a vége előtt tudtam utol érni, és mindent beleadtam, hogy demoralizáljam. Az időeredményemről nem állíthatom, hogy kimagasló, de ezzel sikerült nyernem, és ez a lényeg! Remélem, hogy a jövőben is hasonlóan eredményes leszek - nyilatkozta Nagy Tamás János.

Címkék: nagy tamás jános, maraton, budapest, 2014, kaposvár, sport