Az olimpiai ezüst- és bronzérmes sportember együttesünk tagjaihoz hasonlóan már nagyon várja a bajnoki rajtot, és abban bízik, hogy a négy között zár majd a társaság szezon végén.

Hogy telt ez a jeles nap?

Köszönöm kérdésed, egész jól. Két edzés volt a csapattal Siófokon, aztán hazautaztam Budapestre. Vittem süteményt a lányoknak, mert az a szokás, hogy a születésnapos hozza a meglepetést. Ez most egy „kerek” szám, és úgy gondolom, hogy az első félidő lement, jöhet a második. Egyébként pedig olyan vagyok most, mint egy versenyló, amely a rajtot várja. Nem véletlenül, hiszen szerdán kezdődik a bajnokság! Rögtön két meccset játszunk, és remélem, jó hetünk lesz.

Hogy sikerült az elmúlt két hónap?

A nyolc hetes alapozás minden napján itt voltam, és volt munka bőven, hiszen össze kellett rakni a csapatot. Az új kapussal, Valentyina Kumpellel az elején még voltak kommunikációs problémák, de menet közben mindent megbeszéltünk és megoldottunk. Sokat segített ebben a vezetőedzőnk, Golovin Vlagyimir, valamint Elena Abramovics, aki a fiatal siófoki kapusokkal foglalkozik. Ők jól ismerik az orosz iskolát, így rengeteg segítséget kaptam. Valentyina napról napra jobb lesz. Pastrovics Melinda ugyancsak jó formában van, és hozzánk hasonlóan már várja a kezdést. Örülök neki, hogy a tavalyi évvel ellentétben már végigdolgoztam a lányokkal a felkészülési időszakot is.

Lassan egy éve vagy tagja a siófoki szakmai stábnak. Utólag végiggondolva, jó döntést hoztál, amikor igent mondtál erre a felkérésre?

Ez egy jókor jött felkérés volt, és nagyon örülök, hogy csatlakoztam a siófokiakhoz. Korábban éveken át működött a fővárosban a kapusiskolám, de sajnos elfogytak az emberek, továbbtanultak, és mivel ezt egyesületen kívül csináltam, nem volt mit tenni. Ezután Dunaújvárosban voltam egy rövid ideig, illetve Budapesten is dolgoztam, de az NB I-ből nem volt felkérés. Hiányzott is az a fajta munka, hogy átadjam a tapasztalataimat, és segítsem a kapusokat. Pastrovics Melinda keresett meg, aztán Golovin Vlagyimir hívott fel, és pár hét elteltével csatlakoztam a csapathoz. Játékosként könnyebb volt, mint a kispad szélén ülve, de itt most minden adott a célok eléréshez.

Valóban nagy a várakozás Siófokon, ugyanis a klubvezetés egyértelműen fogalmazott néhány hete: a cél a négy közé kerülés.

Erősödtünk a nyáron, pozitív a csapat megítélése, és abban bízom, hogy bátrak leszünk, és élünk a lehetőséggel. A külföldi játékosok nagyon sok pluszt hoztak, amiből a fiatalok is meríthetnek. Jól tudjuk, hogy az új szezonban nem csak otthon kell jól játszani, hanem idegenben is. Kemény harc lesz a négy közé jutásért, a Győr és a Fradi mögötti két helyre véleményem szerint öt együttes esélyes. Kemény harc lesz a bajnoki pontokért. A kötelező meccseket hozni kell, és a Vác, a Fehérvár, az Érd, illetve a Dunaújváros elleni rangadókon is a maximumot kell majd nyújtani. Az első lépést már szerdán este megtehetjük.

Név: Farkas Andrea

Születési idő, hely: 1969. szeptember 1., Budapest

Pályafutása: Bp. Spartacus (1989-1993), Ferencváros (1993-1997), Dunaferr (1997-2000), ASPTT Metz (2000-2002), Cornexi-Alcoa (2002-2003), Vasas (2003-2004), Krim Ljubljana (2004-2005), Győri ETO KC (2006), HBC Bascharage (2010).

Legnagyobb sikerei: olimpiai 3. (Atlanta, 1996) és 2. hely (Sydney, 2000), vb 2. (1995), Eb 3. (1998), 6-szoros magyar bajnok, 7-szeres Magyar Kupa-győztes, Bajnokok Ligája-győztes (Dunaferr, 1999), EHF Kupa-győztes, Szuperkupa-győztes (Dunaferr, 1998), francia bajnok és kupagyőztes (ASPTT Metz, 2002), szlovén bajnok, kupa- és Szuperkupa-győztes (Krim Ljubljana, 2004), Év kapusa (1997), Magyar Köztársaság Ezüst Kereszt-díjas (1999).

Címkék: Farkas Andrea, kapus, edz, SKC, sport