A kormány megújult sportágfejlesztési koncepciója alapján a látvány csapatsportágak mellett továbi 16 sportág kapott kiemelt állami támogatást. A szövetségi vezetők nagy része régiós rendszer kialakításában gondolkodik, és több helyen már meg is valósították ezeket az elképzeléseket. Az úszók például már rendszeresen tartanak régiós edzéseket a kaposvári városi fürdőben.

A somogyi megyeszékhely napjainkban már több sportág régiós központja, így az úszás mellett a cselgáncs, a birkózás, a kajak-kenu, az ökölvívás és a röplabda is ide tartozik. Az öttusa és asztalitenisz ilyen irányú fejlesztéséről pedig már folynak a tárgyalások

A város már több sportági szakszövetséggel egyeztetett sikerrel arról, hogy közös erővel új sportlétesítményeket építenek. A tervek szerint a dzsúdósok otthona is megújul az előttünk álló időszakban.

- Az elmúlt egy évben jelentős energiákat mobilizáltunk amögé, hogy a kialault helyzetben minél jobb pozíciót tudjunk fogni. Minél több sportág, egyesület kerüljön be a régiósodás rendszerbe, és ezáltal kiemelt állami támogatások sorába, és úgy gondolom, időarányosan nagyon nagy sikerrel jártunk - mondta Szerb György, városi sportreferens.

A régióköponti státusz komoly szakmai elvárásokkal és kétoldalú pénzügyi kötelezettségekkel jár együtt.

- Amennyiben a szövetségek részéről a szakmai elvárások mögött meg is jelenik a pénzforrás, és tudjuk ezeket az irányokat tartani, akkor a kaposvári sportban szakmai emlekedés következhet az egyéni sportágak tekintetében is - tette hozzá a sportreferens.

A kaposvári sportbizottság augusztusi ülésén a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia helyzete is terítékre került. Az utánpótlás-bázis tevékenységét a közelmúltban egy belga cég is értékelte.

- Láttuk az auditot, az eredménye nem pozizív, de nagyon sok olyan dolgot tárt elénk, ami jó. Ezeket tovább kell vinni. 250 gyerek sportolását kell megoldani, mert ez az érték. ők kaposváriak, és azon kell dolgozni, hogy ne menjenek el különböző ajánlatokra - válaszolta Dér Tamás a kaposvári sportbizottság elnöke.

A sport továbbra is Kaposvár egyik erőssége, és a remények szerint ez így lesz az előttünk álló években is - a város hathatós segítségével.

Címkék: város, kaposvár, sport