Hornung Iván itthon edz, de egyre gyakrabban utazik rangos nemzetközi teniszversenyekre. A 12 esztendős kaposvári sportoló legutóbb Olaszországban, egy válogatott csapatversenyen bizonyított.

- Csoportkör első meccsén játszottunk az izraeli válogatottal, kemény volt, megvertük a dél-afrikaiakat és a moldávokat. Utóbbiakat párosban vertük meg, az elődöntőben mindketten elbuktuk az egyéninket, így a párost sem kellett lejátszani - mondta a játékos.

Iván a teniszpályán és azon kívül is sokat edz, hogy elérje céljait. Somi Attila erőnléti edző vezetésével nem csak az állóképesség fejlesztése a cél.

- A második edzésen próbálunk az erőnlétén, a fizikai adottságain javítani, sportág-specifikusan. Most jutottunk el arra a szintre, hogy nagyon sokat kellene foglalkoznia a nyújtással. Elég merev, talán mert korábban erre nem fektettek hangsúlyt. Nagyon sok sportsérülés megúszható, ha kellőképpen lazák az ízületek. Nagyon elhivatott, rendkívül el szokott fáradni. Sosem panaszkodik inkább megkérdezni, mennyi idő van még, így ki tudja kalkulálni, mennyit csinálunk még az adott gyakorlatsorban - foglalta össze Somi Attila erőnléti edző.

Hornung Iván tavaly ősz óta a válogatott keret tagja, amikor csak teheti: a korosztály legjobbjaival készül együtt.

null

- Most ez egy vízválasztó időszak lehet, sokat kell még tanulni, alapképességeiben potenciált látnak abban, hogy profi teniszező lehet belőle. A családra egyre nagyobb teher hárul, támogató hiányában ez egyre nehezebben követhető dolog - mondta az édesapa, Hornung Gábor.

Az eddig elért sok szép eredmény és a további tervek megvalósítása egyaránt nagy terhet ró a családra.

- Ez egy elszigetelt, egyéni sportág, nagyon erőteljesen magára van hagyva a szülő, versenyző, edző háromszög. Az anyagiak tekintetében kifejezetten a szülőre hárul a teher, a klub egyelőre nem áll olyan lábakon, hogy segíteni tudna. Benne van a Heraklész programban, de napi szükségleteket, edzéslehetőségeket, ott létet állni nagyon nehéz. Ez mind a szülőre hárul - tette hozzá az edző.

Az edző-édesapa úgy gondolja: megéri a sok áldozat, mert Iván nagy sikereket érhet még el a hazai és a nemzetközi mezőnyben.

 

Címkék: hornung, tenisz, sport