A MEVZA egyik célja, hogy azok a csapatok, amelyek kivívták a nemzetközi kupák valamelyikében az indulási jogot egy hazájuk bajnokságánál magasabb színvonalú megmérettetésben is indulhassanak. Ezzel a lehetőséggel a Kaposvári Röplabda Egyesület szinte mindig élt, három évvel ezelőtt a bizonytalan anyagi helyzet miatt ugyanakkor visszalépett a csapat.

Most a MEVZA más lebonyolítási rendszerrel próbálja növelni a liga attraktivitását. A korábbi körmérkőzéses lebonyolítás helyett, most minden tagországtól (Szlovákia, Csehország, Szlovénia, Horvátország, Ausztria, Magyarország) 2-2 nevező csapatot várnak. Ezek a klubok, a többi nemzetközi kupához hasonlóan, egyenes kiesési rendszerben, oda-visszavágó keretében döntetnék el a továbbjutást. Amennyiben szabad helyek maradnának, úgy mód lenne egy országból kettőnél több csapatot is nevezni. A szabad helyek felöltésében a CEV 2014/15-ös európai rangsora alapján döntenének.

A nyolcaddöntők tervezett időpontja 2014. október 16. és november 9. között lenne. Négy kiemelt csapat lesz, amelyek csak a negyeddöntőben kapcsolódnak be a küzdelembe: ők vagy BL-résztvevők a 2015-ös kiírásban, vagy a CEV-ranglistán a nevezettek közül a legelőrébb rangsoroltak. A negyeddöntő november 10. és 30. között történne meg, az elődöntők december 1. és 23., a döntő december 25. és február 8. között zajlana. Abban az esetben, ha a CEV a tervezettnél korábbi időpontban megnyitja az átigazolási időszakot, úgy a nyolcaddöntők október 1. és november 2. között kerülnének lebonyolításra. Döntés az érintett szövetségek és klubok véleménye alapján várható.

Címkék: mevza, szabály, röplabda, sport