Huszonnégy év után újra Németország és Argentína játssza a labdarúgó-világbajnokság döntőjét: a Rio de Janeiróban vasárnap este sorra kerülő összecsapást követően előbbi gárda története során negyedszer, utóbbi pedig harmadszor hódíthatja el a tízmillió dollár értékű, 18 karátos aranyból készült trófeát.

A legendás Maracana Stadionban két teljesen eltérő stílusú csapat lép majd pályára. Az argentinok eddig alapvetően azzal a taktikával készültek aktuális riválisuk ellen, hogy annak játékát akadályozzák és klasszis támadóik egy-egy villanására számítottak, míg a jóval támadóbb szellemben fellépő németek saját akaratukat próbálták reáerőltetni az ellenfelekre.

7-1-re ütötték ki a brazilokat Joachim Löw fiai az elődöntőben
7-1-re ütötték ki a brazilokat Joachim Löw fiai az elődöntőben

Az elődöntőben az európai együttes történelmi, 7-1-es győzelmet aratott a házigazda brazilok felett, míg az argentinok a torna egyik legeseménytelenebb mérkőzésén gól nélküli döntetlent követően végül 11-esekkel vívták ki a hollandok ellen a jogot arra, hogy történetük során ötödször is döntőt játszhassanak.

A brazilok ellen pályafutása 16. világbajnoki gólját szerezte a német Miroslav Klose, aki ezzel a tornák történetének legeredményesebb játékosa lett a brazil Ronaldót megelőzve az örökranglistán.

Argentína lesz a német csapat veszte?
Argentína lesz a német csapat veszte?

Az argentinoknál támadásban ezúttal is Lionel Messire hárulhat a főszerep, a Barcelona négyszeres aranylabdás csatára a csoportkörben - négy góllal - a hátán vitte csapatát, ám az egyenes kiesés szakaszban eddig nem talált a kapuba - igaz, számára kissé szokatlan módon be kellett segítenie a védekezésbe.

A vb-k történetében először fordul elő, hogy ugyanaz a két válogatott harmadszor is találkozik a döntőben. Az 1986-os mexikói aranycsatát a Diego Maradona vezette argentinok nyerték 3-2-re, míg 1990-ben, Olaszországban a németek győztek 1-0-ra.

A finálé magyar idő szerint vasárnap 21 órakor kezdődik.

Ki nyeri a labdarúgó-világbajnokságot?


Címkék: argentína, németország, világbajnokság, labdarúgó, sport