focilabdák


A magyar kormány labdarúgás iránti elkötelezettsége Somogyban is jól érzékelhető. 

Az MLSZ Somogy Megyei Igazgatóságának sajtótájékoztatóján elhangzott összeg működésre és infrastruktúra-fejlesztésre érkezett megyénkbe. Ilyen jellegű tőkeinjekció és modernizálás nem volt tapasztalható térségünkben az elmúlt évtizedekben. Kérdés, vajon nem sok-e az a pénz, ami a magyar fociba áramlik?

- Ha végig gondoljuk, hogy a spanyol labdarúgásban, akik a világbajnokságot, az Európa-bajnokságot az elmúlt években, évtizedekben nyerték, mennyi pénzt költenek, akkor azt kell, hogy mondjam, ahhoz képest lényegesen kevesebbet költ az ország a sportágra - mondta Csendes Balázs, az MLSZ SMI megyei igazgatója.

Magyarországon 2013-ban több mint 13 milliárd forint került a labdarúgásba a társasági adón keresztül, és a következő években további fejlesztések várhatóak. Az egyik fő csapásirány továbbra is a megfelelő utánpótlás-képzés. A Bozsik-programnak és a megyei igazgatóság erőfeszítéseinek köszönhetően 2011-től egyre több gyerek rúgja a bőrt Somogyban.

- Az intézményi programba több mint 25 millió áramlott Somogy megyébe az elmúlt tanévben, az egyesületi programban az idei évről beszélek, hisz itt ugyanígy mint az őszi és a tavaszi kifizetések vannak és fordulók, itt pedig 52 millió forintról beszélhetek, ebben benne vannak a tárgyi eszközök, a személyi kifizetések és a csapatok támogatása is - tette hozzá Kulcsár Attila, a Bozsik-program koordinátora.

Az MLSZ az edzőképzésben is új irányvonalat jelölt meg. Ennek egyik hozadéka a "C" licences tanfolyam elindítása. Somogyban az első hallgatók már le is vizsgáztak februárban, március 2-án pedig indul a következő turnus a megyében.

- 6-13 éves korú gyerekek számára nyújt nagyon komoly felkészülést, ez minőségében más mint az előző, úgy gondolom, hogy meghaladja. Az a tudás, amit megszerezhetnek, az csak egy alap, nyilván szükséges az, hogy az edzőben meglegyen az ambíció - mondta Major Gábor, az MLSZ SMI szakmai igazgatója.

Az MLSZ SMI a megyei osztályokban szereplő labdarúgó-csapatokat a pályaépítési programmal is segíti.

- Van egy műfüves projektünk, a hagyományos 70-30 százalékos megosztásban az MLSZ négy helyszínen kiviteleztet pályákat 2014-ben Andocson, Balatonlellén, Kaposmérőben és Kaposváron. A kedvezményes pályaépítési lehetőségben Somogy megye egy lehetőséget tudott kiharcolni magának, egyébként minden megye csak egyet kapott, az Csurgón fog megvalósulni ebben az évben - tette hozzá Csendes Balázs.

Emellett is várhatóak még további infrastruktúrális beruházások mind a felnőtt klubok, mind pedig az utánpótlás területén. A cél változatlan: a magyar labdarúgást visszahelyezni az őt megillető pozícióba a világ futballtérképén.

Címkék: fejlesztés, megyei, 2013, labdarúgás, somogy, sport