A Magyar Nemzet információi szerint az Európai Bíróság nemsokára ítéletet hoz a szabad pálinkafőzés miatt Magyarország ellen indult kötelezettségszegési eljárás ügyében. Ez azt jelenti, hogy, aki saját maga, vagy bérben főzet pálinkát köteles lesz jövedéki adót fizetni.

Több tíz kilométeres körzetből hozzák az emberek a rácegresi főzőbe a pálinkának való cefrét. A korábban ültetett gyümölcsfákat sokan szinte csak ezért gondozzák a mai napig. Élnek a kormány a 2010-ben hozott intézkedésének lehetőségével.

- Most pont a szilvát hoztam, ősszel meg hozom a meggyet és a cseresznyét, ilynekor a szilvát meg a körtét. A mennyiség az ugye a megszabott határnak megfelelően, avval a lehetőséggel élünk, amivel az adófizetés gyakorlatilag még ki tudunk hátrálni alóla - mondta Hideg János.

Elkészült egy újabb főzet és rövidesen megkapja a megrendelő. Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy saját berendezést vásároljanak a kisebb pálinka főzőket bízzák meg a feladattal.

- Egyértelműen kedve volt az embereknek és van hozzá, hogy igazi, jó gyümölcspálinkát fogyasszanak. Had ne mondjak számokat, de nagyon magasra rúgott 2013-ban. Hát 13-ban olyan 1500 bérfőzetővel foglalkoztam - válaszolta Király János, pálinkafőző.

A kormány 2010-ben döntött úgy, hogy mindenki számára jövedékiadó mentessé teszi a pálinkafőzést 43 hektoliter fokig. Ez 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos pálinkát jelent. Ez kizárólag saját használatra készülhet, eladni nem lehet. Az Európai Bizottság tavaly februárban a luxembourgi bíróság előtt támadta meg a házi pálinkafőzés jövedékiadó-mentességét. Információk szerint azt akarják elérni, hogy mindenki fizessen mennyiségtől függetlenül. A Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke azt mondja egyelőre tanácstalanok.  

- Addig, amíg csak azt mondják, hogy valószínűleg Brüsszel nem nézi jó szemmel, ez eddig rendben van, de, hogy mit fog onnantól előírni, mi lesz az ő döntése, ezt én most nem tudom. Nyilván sok variáció láthat napvilágot, de, hogy mi lesz a végső azt nem tudjuk - válaszolta telefonos megkeresésünkre Birkás István, Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke.

Eközben a Nemzetgazdasági Minisztérium már keresi azokat a megoldásokat, amelyekkel Magyarország valahogy megőrizheti a házi pálinkafőzés adómentességét.

Címkék: adómentes, főzés, pálinka, sport, 2014