Kaposvár háromszoros junior Európa-bajnok uszonyosúszója a felnőtt mezőnyben is szeretne a legjobbak közé kerülni, és az idei bronzérmek után erre minden esély adott.

Varga Krisztina joggal pályázhat az év sikerembere címre a kaposvári sportban. Az Adorján SE válogatott uszonyosúszója parádés nyarat zárt: a lengyelországi junior Európa-bajnokságon három arany-, az oroszországi felnőtt világbajnokságon pedig két bronzérmet szerzett. A nagy sikerek mögött leúszott kilométerek ezreit találjuk.

- 2003-ban kezdtem el úszni iskolai keretek között, 2005-ben lettem igazolt sportoló, először úszásban, aztán láttam a nagyobbakat, megtetszett az uszonyosúszás, kértem az edzőmet, hogy én is hadd ússzak így. 2006-ban kezdtem el uszonyozni - mesélte Varga Krisztina.

Kaposvár aranylányát a sikeres EB után tortával és pezsgővel várták a Virágfürdőben. A 17 esztendős sportoló valóra váltotta mesteredzője álmait. Kriszti a serdülő korosztályban nyert először magyar bajnoki címet, ezután viszont már nem volt megállás.

- Igazából az első osztályt úgy kezdtem, hogy minden délután úsztam. Reggel kicsivel kellett korábban kelnem. Akkora áldozatot nem jelentett, azért dolgoztam sokat, az tartotta bennem a lelket, hogy a sikereket elérjem - tette hozzá az úszó.

Mester és tanítványa hamar egymásra talált, és az összhang is kellett a sikerekhez.

- Eleve vidékről járt be, Mosdóson tanult úszni, többet szeretett volna elérni. A szülők engem kerestek meg, elkezdtünk dolgozni, ügyes, hosszú kislány volt, a munka is ízlett neki. Eleinte nehezen vette fel a fordulatot, azóta nem panaszkodhatok, elvégezte mindig a rá szabott munkát - árulta el a Kaposvári Középület-kivitelező Adorján SE mesteredzője, Kovács László.

- Eleinte nagyon féltem Laci bácsitól, főleg a nagy hangjától. Nagyon kedves, nagyon szeretem, nincs nézeteltérés. Ha leszidott, mert mondjuk rosszat úsztam, akkor igaza volt, sosem volt az, hogy nem értettünk egyet. Mindig mellettem állt, segített minden egyes versenyen - mondta Krisztina.

Kovács László mesteredző hosszú évtizedek óta neveli a nemzetközi klasszisokat a magyar uszonyos- és búvárúszó sportnak: - 1975 óta űzöm ezt a sportot a tanítványaimmal. Az első komolyabb sikerem 1980-ban gyors Róbert váltó vb harmadik helye volt. Onnan kezdve talán nem is volt olyan év, hogy ne lett volna dobogósunk. Kaposváron és Somogyban el is várják már, hogy egy-egy érmet hozzunk haza. Ez elég nehéz feladat a gyerekeknek.

A somogyi megyeszékhelyen új és új generációk nőnek fel, és a legtehetségesebbek eljutnak a nemzetközi élmezőny csúcsáig. Vinkler Péter és Kovács Zsófia után Varga Krisztinától remélhetjük a következő felnőtt világbajnoki aranyérmet.

Címkék: krisztina, úszás, varga, somogy, kaposvár, sport