A tavalyi évad után már rutinos házigazdának bizonyult Takács Péter klubja, a Taszári Vitál SC. A pályaépítés mellett a kiszolgáló egységek és az infrastruktúra is megfelelt a követelményeknek, a mezőny pedig sokat ígért, nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is. (0049_01, nyitás a bódéról a díjakra)

- Elég erős a mezőny, az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya is itt van, több lóval is lovagol, aztán a fiatalok mellett több profi lovas, Szász Mihály, Grózner Szilárd, komoly pályaépítők és rutinos versenyzők is, aztán Tolnából is itt vannak a legkomolyabb lovasok, ők is eljöttek ma hozzánk versenyezni - Takács Péter főszervező, Taszári Vitál SC.

A taszári lovascentrum immáron stabil versenyhelyszínnek tekintendő, jól beépült a megyei bajnokság menetébe.

- Hát azt gondolom, hogy a tavalyi színvonalat sikerült tartani, pedig tavaly mindennek klappolnia kellett, mivel az egy pályázati pénzen nyert rendezés volt, a rutin miatt az ember hajlamos felszínessé válni, de ezúttal nem így van, úgyhogy minden megfelelő egy jó megyei színvonalú verseny megrendezéséhez - Szarka Ferenc pályaépítő mester.

A mezőnyben sok volt a fiatal tehetség és a kezdő lovasok mellett a fiatal lovak is szép számmal ugrottak. A lovasként és pályaépítőként is rutinosnak számító Grózner Szilárd szerint nem hiába jöttek, amit elterveztek, megvalósították. (0040)

- Én maximálisan elégedett vagyok, fiatalokat hoztam, lovakban is tapasztalatlanokat, bőven túlteljesítették a kitűzött célokat, mind a gyerekek, mind a lovak - Grózner Szilárd, Dél Vidék SE.

A megyei lovasélet azonban nem annyira aktív, mint az elmúlt évtizedekben, nehezebb érvényesülni, és kevesebb a tenyésztő is, aminek főleg anyagi okai vannak. A képzés több helyen is megfelelő, de arra még várni kell, hogy Somogy újra fellegvár legyen a lovaséletben.

- Sajnos, Somogy megyében kevés a lovas, és a lovasképzés, legalábbis ami a versenysportot illeti, sokan eladták a lovukat, mert nem tudták versenyeztetni, ez a gazdasági helyzettel függ össze, mert a ló nem bírja a szegénységet, ez most csalóka, hogy 120 nevezés van, mert ez országosan is csak erős közepes mezőnynek számít - tette hozzá Szarka Ferenc.

A B 0 nyitott kategóriában Abrisin Lora nyert Zsófi nyergében, a B 1-es stílusverseny mezőnyében, a kezdő lovak között Biszak Zsuzsa Katuska nevű kancája volt a legjobb, a B 1-es nyitott versenyben Fiorella végzett az élen Szapper Somával a hátán, a B 2-es kategóriában az az ifjúságiak között Horváth Kira nyert Undercover nevű lovával, a B 2 nyitott mezőnyben pedig Néth Tibor vitte el a pálmát Fatimával. A B 3-as versenyben dr. Piatrik Anikó szerepelt legjobban Karamell nyergében.

Címkék: taszáron, ugratók, 2013, díj, somogy, sport