Az MLSZ-ből érkező támogatásnak köszönhetően 1 milliárd forintnyi beruzázás valósult meg a megyénkben. Vagyis Magyarország és Somogy a labdarúgásban is jobban teljesít - mondta a megyei közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila országgyűlési képviselő az elmúlt két és fél év értékelésében. Pályafelújításra, műfüves pálya, valamint öltöző és világítás építésére 600 millió forint értékben jutott pénz, további 400 milliót pedig az amatőr futballra és az utánpótlásra fordítottak. 

Az MLSZ Somogy Megyei Igazgatósága is komoly munkát végzett: a központi forrásból érkező TAO-s pénzek és a díjcsökkentés akár több milliós segítséget is jelentett egy-egy megyei klub számára. Ennek is köszönhető, hogy tíz új település iratkozott fel a somogyi labdarúgótérképre, és amíg bő két éve 5800 igazolt labdarúgó volt megyénkben, ez a szám mára ezer fővel emelkedett. És ez még nem minden.

- Azzal, hogy a gazdálkodásunkat stabillá tudtuk tenni, és jelentős forrásokat tudtunk bevonni, amit fejlesztésre használtunk. Informatikai eszközökkel szereltük fel a megyei első, másod és harmadosztályú klubokat. Azzal, hogy a Bozsik-programot örökbefogadtuk, és minden résztvevő egyesületet felruháztunk, illetve felsezrelünk, jelentős könnyebbséget idéztünk elő. ezeknek a beruházásoknak az összértéke meghaladja a 20 millió forintot. Ez példa nélküli a megyei labdarúgás életében, ilyen mértélkű fejlesztést nem tudott egy korábbi szövetség sem abszolválni - Csendes Balázs igazgató, MLSZ Somogy Megyei Igazgatósága.

2010-ben 800 somogyi gyermek játszott a Bozsik-program keretében, 2013-ra pedig csaknem megduplázódott a számuk. Három éve 37 olyan klub volt a megyében, amely részt vett a Bozsik-programban, most pedig már 54-et tartanak számon. Mindezek után talán nem meglepő, hogy a nézőszám is növekedett a mérkőzéseken.

A Magyar Labdarúgó szövetség Somogy Megyei Igazgatósága az országbnan egyedülálló módon ellátja a csapatokat jeggyel.

Azaz pontos adat van arról, mennyi jegyet igényelnek az egyesületek, így meg lehet becsülni, mennyien látogatják a mérkőzéseket. Az elmúlt két évben 18 ezerről 27 ezerre nőtt a nézők száma. A Magyar Labdarúgó Szövetség egyik legfontosabb célja, hogy visszacsábítsa a gyerekeket, a családokat a lelátóra, és ne a félelem uralkodjon a focimeccseken. Ebben nyújt segítséget az új Büntető Törvény Könyv, ami szigorítja a büntetési tételeket.

- Bizony a somogyi falvakban is el szokott csattani a pofon, ez pont elég arra, hogy elriasszon egy nőt vagy egy családot a mérkőzések látogatásától. Megszületett az első ítélet, egy somogyi faluban elkövetettr endbontás kapcsán egy év felfüggesztettet kapott az elkövető. sajnálom, hogy ő lett a precedens, de ez egy üzenet mindenkinek, hogy nem lehet mostantól a meccsek rendjét megbontani, nem lehet verekedni, nem lehet a felgyülemlett feszültséget épp a meccsen kiadni magunkból - Gelencsér Attila elnök, Somogy Megyei Közgyűlés.

Az MLSZ Somogy Megyei Igazgatósága eközben továbbra is szolgáltató jellegű szervezet maradna
- Megőrizzük azokat a vívmányainkat, amelyek megvoltak. A helyszíni ügyintézéstől ekdzve a napi szintű, rendszeres kapcsolattartásig. Illetve egy kaidványnal jelentkeztünk, amit szeretnénk rendszeresíteni, újsággá fejleszteni, ami a megyei labdarúgásban szereplő embereket hozná egymáshoz közel, érdekes formában, elsősorban háttérinformációkra kihegyezve - tette hozzá Csendes Balázs.

A megye labdarúgói még pihennek ezekben a napokban, augusztustól azonban újra beindul a somogyi futball-nagyüzem.

Címkék: csendes, balázs, mlsz, magyar, labdarúgás, kaposvár, sport