A Somogy Megyei Kerékpáros Szövetség és a Balaton Team 12. alkalommal rendezi meg 2013. június 1-jén a NaturAqua  Tour de Pelso Országúti Kerékpáros Fesztivált, amelyre idén minden eddiginél nagyobb számú résztvevőt várnak. A nevezések számát illetően a szervezők arra számítanak, hogy sikerül a tavalyi, mintegy kétezres létszámot is megdönteni, a várakozások szerint ezúttal akár 2500-an is nyeregbe pattanhatnak, hogy a különböző távokon kétkeréken hódítsák meg a Balaton környékét. A bringásokat tavaly mintegy 7000-en kísérték el.A versenyzők számának növekedésével a nézők, szurkolók száma is emelkedhet, elérve akár a 8-10 ezer fős létszámot.

Magyarország legnagyobb amatőr bringás megmérettetésének versenyközpontja a siófoki Petőfi sétányon lesz. A résztvevők is innen startolnak el délelőtt 9 órától kezdődően. A verseny 4 különböző számban zajlik majd a legfelkészültebb kerékpárosok és az inkább csak túrázni vágyók számára. A 23. Cube Pelso Kupa résztvevői a Balaton megkerülésével érnek vissza a siófoki célállomásba 204 kilométer megtételét követően. Ugyanezt a – hivatásos versenyzők etapjaival vetekedő – távot kell teljesítenie a Shimano Balaton Maraton résztvevőinek azzal a különbséggel, hogy nekik a 204 kilométert 10 órás szintidőn belül kell hozniuk. A Port.hu Tihany túra, amit sokan csak kis körként emlegetnek, 76 kilométert foglal magába. A teljesítménytúra résztvevői Szántódnál kompra szállnak, majd Tihanyban pattannak újra nyeregbe, hogy eltekerjenek a célig.
A Tour de Pelso kerékpáros fesztivál legrövidebb (25 illetve 40 kilométeres) távja a Capriolo Panoráma túra, amit a szervezők alapvetően gyermekes családoknak találtak ki, és elsődleges célja a Balaton valamint Siófok népszerűsítése mellett, hogy a családok számára is egészséges kellemes időtöltést biztosítson a most már Somogy megyéhez tartozó, festői balatonvilágosi magaspart érintésével. A Panoráma túrával a szervezők nemcsak azt szeretnék elérni, hogy a turisztikai előszezon szabadidős sportprogrammal bővüljön, de kiemelten fontosnak tartják a kerékpáros túrázás népszerűsítését is.

A Tour de Pelso védnöke Balász Árpád, Siófok polgármestere, aki szerint jó látni, hogy évről évre egyre többen éreznek magukban erőt ahhoz, hogy megküzdjenek a kilométerekkel és megpróbálják felülmúlni az előzőekben nyújtott teljesítményüket.

A Balaton-partja ugyan nem a legkönnyebb terep a bringásoknak, de természeti értékeinek köszönhetően kiváló terepként szolgál a kétkerék szerelmeseinek - legyen szó profi bringásokról vagy azokról az amatőrökről, akik nem feltétlenül az eredmény kedvéért sorakoznak fel a startvonalhoz - írja a siofok.hu.

Címkék: tour, pelso, teker, bicikli, siófok, sport