Május 24. és június 1. között, 1996 és 2005 után immár harmadik alkalommal rendezik meg Balatonföldváron a repülőhollandi világbajnokságot. A rangos viadalra 19 nemzet 85 egysége nevezett a világ minden tájáról, és a fő esélyesnek a címvédő Majthényi Szabolcs, Domokos András párost tartják a szakemberek. A Balatonföldvári Spartacus SE klasszis kettőse tizedik vb-aranyérméért száll harcba hazai vizeken, és érdekesség, hogy a fiúk saját közönségük előtt még egyszer sem jutottak el az első helyig (2005-ben ezüstérmet nyertek).

„Természetesen célunk az újabb aranyérem megszerzése, de tudjuk, hogy hazai környezetben nem lesz könnyű a dolgunk. Nem csak a versenyzésre kell összpontosítanunk, hanem szervezési feladataink is lesznek, és a versenyzőtársak is minket találnak majd meg, ha bármiben segítségere szorulnak. Mi szívesen segítünk, és azt valljuk, az dönt majd, hogy ki milyen szellemi állapotban áll oda a rajthoz. Jól ismerjük a Balatont, de a szél mindig kiszámíthatatlan errefelé ” - fogalmazott Majthényi Szabolcs.

A szezon másik nagy versenyének, a Windows Optimist Európa-bajnokságnak június 29. és július 7. között ad otthont Balatonföldvár, és az utánpótláskorúak népszerű hajóosztályában várhatóan 250 versenyző méri majd össze egymással az ügyességét. A település polgármestere, Holovits Huba elmondta: Balatonföldvár története összeforrt a magyar vitorlássport történetével, így természetes, hogy a helyi önkormányzat mindenben segíti a két rendezvényt. A földváriak arra is odafigyelnek, hogy a helyi fiatalok ingyenes képzéseken sajátítsák el a sportág alapjait.

Címkék: domokos, majthényi, vitorlázás, balatonföldvár, sport