A hirtelen jött jó időn felbuzdulva valaki már a héten kinyitott. A többség azonban egyelőre még csinosítgatja, takarítja éttermét.

Fúrnak, csiszolnak, takarítanak a balatoni büfések. Teljes gőzzel készülnek az idei szezonra.

A sokadik húst klopfolják a lellei étteremben. Ők már vendégeket is fogadnak. Az igazi rohamra, azonban két hónap múlva számítanak.

- Majdnem minden megvan, feltöltés személyzettel, meg áruval. Június közepén lesz a teljes étlap, addig csak szolidabb étlappal működik az étterem -  mondta az Amigo Étterem tulajdonosa, Herédi Gábor.

Árakat nem emeltek, mint ahogy a legtöbb balatoni vendéglátós sem. Azt mondják, nem bírná el a vendégek pénztárcája.

- Soha nem tudjuk átterelni a vendégekre azokat a terheket, amit az állam ránk terhel mint kereskedőkre - árulta el a Csali Büfé Falatozó Vendéglő tulajdonosa, Zámbori Béla.

A legtöbb vendéget idén is belföldről várják.

- Abban reménykedünk, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan rengeteg hétvégi program lesz a különböző településeken. Ez elsősorban a magyar vendégeket vonzza. A tendencia folytatódik első sorban ilyen rövidebb hétvégékre, vagy hosszú hétvégékre fognak lejönni a magyar turisták - mondta a KISOSZ társelnöke, Kertész Rezső.

Ha folytatódik a jó idő, sok vendéglátós már most hétvégén kinyit és ma már a Fonyód-Badacsony közti hajójárat is elindult.

A Balaton vize jelenleg körülbelül 10 fokos, még nem sokan merészkedtek be a tóba. Ha a következő napokban marad a meleg időjárás, több százan lephetik el a strandokat.

Címkék: látás, vendég, víz, siófok, balaton, sport