Az első hely Kéthelyre került, a tíz év alattiak csatáját pedig egy kaposvári tehetség nyerte meg.

Nagy volt a készülődés a kezdés előtt: az Építő- és Faipari Szakképző Iskolában az előzetesen vártnál is nagyobb mezőny gyűlt össze, így megtelt a terem. A két kategóriában összesen 55-en neveztek.

- Böszörményi Nagy Géza Magyarországnak szerzett dicsőséget a múlt század ekső harmadában, amikor is olimpiai válogatottként az olimpiai aranyérem megszerzésében döntő érdemeket szerzett - mondta a Somogy Megyei Sakkszövetség elnökségi tagja, Bálint János.

A nyolc fordulós, svájci rendszerű versenyen izgalmas partikat váltottak egymással a résztvevők.

- Itt mindenki addig játszik, amig a parti el nem dől. Feladták, kikaptam, mattok kaptam, döntetlent ajánlottak és elfogadtam, ezek a normál végződések - mondta a vezető versenybíró, Kiss Attila.

Napjaink egyik legnagyobb hazai reménysége, a mindössze 5 esztendős Gaál Zsóka Kaposváron is megcsillogtatta kivételes tehetségét: az ajkai sakkozó a harmadik helyet érdemelte ki két kéthelyi fiatal, Takács András és Léránt Zalán mögött. A szervezők nagy örömére a tíz év alattiak között 24-en ültek asztalhoz - ők jelenthetik a sportág utánpótlását és jövőjét.
A másik kategóriában neves játékosok egész sora próbált szerencsét, és Somogy minden részéből neveztek sakkozók. A 15 éves Haszon Kamilla Marcaliból érkezett.

- Körülbelül tíz éve sakkozok, még apától örököltük ezt a hagyományt. Mind a két bátyám sakkozik és én is. Az eredményeim egész szépek, jelenleg a Marcali NB II-es csapatának negyedik táblása vagyok - mondta a marcali Haszon Kamilla.

Ez a verseny viszont más volt, mint a csapatbajnoki küzdelmek.

- Egyrészt a hozzáállás is más. Ott a csapatverseny az első, itt egyéni érdekek is vannak. Másrészt a csapatversenyen másfél óra plusz fél óra és lépésenként fél perc idő-hozzáadás van. itt összesen van negyedóránk egy partira. Teljesen más a stílusa a versenynek - tette hozzá Haszon Kamilla.

A pénzdíjas verseny végén a kaposvári Dankházi András végzett az élen a bárdudvarnoki Máté Gáspár és a siófoki Birkás György előtt. A kaposújlaki Für Katinka a negyedik, a balatonberényi Mike János az ötödik, a mesztegnyői Rádits Géza pedig a hatodik helyen zárt.

Címkék: Böszörményi Nagy Géza, sakk, emlékverseny, csapatok, sport, Kaposvár