A magyar csapat keretében a Kaposvári KK régi-új játékosa, Hendlein Roland is helyet kapott.

A nemzetközi hírű kosárlabdaedző, Rátgéber László néhány héttel ezelőtt Kaposváron beszélt új munkájáról. A szakember sikerrel pályázott a magyar férfi válogatott szövetségi kapitányi posztjára.

- Alakulgat a dolog, de nehéz. Nehéz úgy felnőtt válogatottat csinálni, hogy az alatta lévő dolgok nem működnek. De azt gondolom, hogy pillanatnyilag a felnőtt válogatott tudna megmozdítani mindent, ha kijutnánk az EB-re. A hierarchia tetejét tudnánk megmozdítani, hogy nagyobb érdeklődés legyen - mondta a szövetségi kapitány, Rátgéber László.

A magyar férfi válogatott 1999 óta nem jutott ki az Európa-bajnokságra, így már ráférne egy nagy siker a szakágra.

- Pillanatnyilag a 26. helyen vagyunk Európában, ami megdöbbentő. De mégsem az, mert mindenhol kosárlabdáznak, Norvégiában, Izlandon is. A kosárlabda a labdarúgás után messzemenően a második legnépszerűbb sport a világon, Észak-Amerikában pedig az első. ha valamit nem csinálunk jól, az meglátszik a nemzetközi eredményeinken. Itt éveken keresztül nem jó volt, most van egy próbálkozás, a saját energiámat próbálom ennek szentelni, és itt van kreativitás, ezért csinálom - tette hozzá Rátgéber László.

Klubszinten már érezhető az előrelépés: a Szolnok egyre erősebb a nemzetközi porondon is, és még több csapat szeretne a Tisza-partiakhoz felzárkózni. A TAO-s pénzeknek köszönhetően pedig tovább erősödhet az utánpótlás.

- Egy válogatott edzőnek akkor könnyű a dolga, ha a klubokban jól dolgoznak. Pillanatnyilag a magyar kosárlabdában elég jó gondolkodású klubvezetők vannak. Jó irányba megyünk, kevés a botrány - mondta Rátgéber László.

A magyar nemzeti együttes július 11-én kezdi meg a közös munkát Győrben, az Európa-bajnoki selejtező sorozatban pedig Ukrajna, Ausztria, Horvátország és Ciprus lesz majd az ellenfél. A keret tagja a Kaposvári KK régi-új játékosa, Hendlein Roland is.

Címkék: Rátgéber László, szövetségi kapitány, edző, válogatott, kosárlabda, sport