Sikeres szereplés esetén ehhez jön még a 25 millió forintos eredményességi támogatás is. Szita Károly polgármester úgy fogalmazott: a város a jövőben csak akkor támogatja ezeket az egyesületeket, ha a pénzt nem a korábbi adósságok rendezésére fordítják.

Sikerekben és izgalmakban is gazdag volt a közelmúltban véget ért bajnoki évad. A Fino férfi röplabdacsapata az idén is bajnokságot és kupát nyert, a BITT Kaposvári Egyetem pedig a 9. helyen zárt. A kosárlabdaklub a 9., a Rákóczi futballcsapata pedig a 10. helyen fejezte be a szezont.

A hagyományokhoz híven a kaposvári közgyűlés júniusi ülésén került terítékre a három kiemelt egyesület, valamint a női röplabdaklub helyzete és jövője. A város támogatása a nehéz helyzet ellenére sem csökken. A Rákóczi futballcsapatát és a Bene Akadémiát 65, a kosárlabdaklubot csaknem 15, a Fino bajnok és kupagyőztes férfi röplabdázóit pedig mintegy 14 millió forinttal támogatja majd a közgyűlés a 2012/2013-es évadban. A női röplabdacsapat csaknem másfél millió forintot kap majd. A klubvezetők már a jövő évet tervezik.

- A klub eljutott arra a szintre, hogy csak minimális az adósság, így több jut az élő sportra, így valószuínűleg eredményesebb lesz a klub - mondta a Kaposvári KK ügyvezető-elnöke, Monok Tibor.

A Fino csapata a legfrissebb hírek szerint visszatéra nemzetközi porondra.

- Tegnapelőtt kaptuk meg az európai röplabdaszövetségtől a hivatalos értesítést, hogy a tavalyi kényszerű távolmaradásunk után a Közép-európai Ligában elindulhatunk. Ez tehát adott lesz - összegzett a Fino Kaposvár SE elnökségi tagja, dr. Borbély Csaba.

A Rákóczi FC a Bene Ferenc Akadémiával karöltve továbbra is építene a saját nevelésű fiataokra.

- Az, hogy mennyi a kaposvári fiatal a csapatban, az szemléleteti, hogy minden évben beépül 2-3 gyerek a csapatbn, a keretben pedig ott vannak. Megadjuk nekik a lehetőséget a többi NB I-es klubbal ellentétben. Az már az  egyéni sikerük, hogy beverekedik-e magukat a csapatba és közönségkedvenccé válnak-e - árulta el a Kaposvári Rákóczi FC klubelnöke, Horváth Miklós.

A női röplabdaklub évek óta ezen az úton jár: ha jó az utánpótlás-nevelés, az amatőr együttes jól teljesít a felnőtt NB I-ben is.

- Kizárólag kaposvári nevelésű játékosok alkotják a csapatot, akik közül hárman egyetemisták, a többiek középiskolások. Az utánpótlás-nevelés jól működik, együtt a Röplabda Akadémiával, és ez a jövőben is így lesz. A munka sikerét mutatja, hogy a juniorcspat harmadik, az ifjúsági negyedik lett az országos mezőnyben - mondta a BITT KNRC Kaposvári Egyetem klubelnöke, Orosz Ferenc.

Szita Károly polgármester további jó eredményeket és reális költségvetést kért az egyersületektől.

- Nagyon szeretném, ha végre olyan évet tudnának kezdeni a kaposvári élcsapatok, amikor a következő bajnoki évben nem visszafelé fizetnek. Ha elkezdjük a 2012/13-as bajnoki évét, és összeállítjuk a költségvetését, az ne arra menjen el, hogy a felhalmozott adósságokat fizessék. Ilyen feltételekkel nem fogom tudni támogatni a sportegyesületek közpénzhez való jutását - mondta Kaposvár polgármestere.

A kaposvári kiemelt egyesületek a nyári pihenő után állnak újra munkába, és szeretnék megőrizni kivívott helyüket a magyar élmezőnyben.

Címkék: Szita károly, Orosz Ferenc, közgyűlés, Fino, Kaposvár, sport