A találkozón részt vett az az 51 kárpátaljai tanuló is, akik már két éve tanulnak a Balaton-parti városban.  Érkeztek csapatok Felvidékről és a Mura-közből is.

Egy kis ízelítőt tartottak azok a kárpátaljai diákok, akiket két éve fodagott be Fonyód. Itt tanulnak és a Niké Sportegyesülettel már több nemzetközi elismerést is bezsebeltek.

- Magyarországra kerültünk két évvel ezelőtt és ezt a lehetőséget ki akarjuk használni, mert Ukrjanában nincs ilyen - mondta a kárpátaljai bírkózó, Horváth Viktor.

A többi sportág is bemutatkozott. Érkeztek csapatok a Mura-közből és a Felvidékről is.  

- Az eredmény nálunk nem olyan fontos, mert főleg azért jöttünk, hogy megnézzük a szép magyar tájakat - árulta el az érsekújvári tanár, Szporni Péter.

Fonyód vezetése ezt a sikeres programot a jövőben is folytatni szeretné és továbbra is fogadna kárpátaljai fiatalokat.

A fonyódi polgármester, Hidvégi József elmondta: - Itt van két középiskolánk ahol tudnak tanulni a diákok, vannak sportpályáink, ahol tanulni tudnak, kollégiumunk van, tehát minden adott hozzá, környzeteünk gyönyörű, szívesen fogadtuk a gyerekeket. -

Semjén Zsolt szerint ez a mai nap üzenetértékű, a magyar kormány célját testesítette meg, a nemzetet egyesítette. - Ezek a kárpátaljai gyerekek benn vannak már abban a 280 ezer magyarban, akik kérték a magyar állampolgárságot. Ezeknek a nagyrésze szeretné felvenni a magyar állampolgárságot és ezáltal mind kulturális, mind személyes, mind közjogi értelemben a nemzet egységének kialakulsát szolgálják - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

A sikeres sportolók munkáját díjakkal is elismerték a gálán.

Címkék: zsolt, gála, semjén, fonyód, nemzet, somogy, sport