Az 1. MCM-Diamant Kupáért kiírt háromnapos kaposvári döntőben a somogyiak sem maradtak érem nélkül: a Fino és a BITT Kaposvári Egyetem együttese egyaránt a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A pénteki 12 és a szombati nyolc mérkőzés után már csak hat maradt vasárnapra a Táncsics gimnázium sportcsarnokában, de ezen a napon dőlt el a végső helyezések sorsa, és a várakozásoknak megfelelően most sem unatkozott a több száz fős közönség. Bemelegítésképpen az ötödik helyért léptek pályára a csapatok, és előbb a Budai XI, majd a Dág örülhetett a sikernek. A Dág és a Kazincbarcika meccsén az utolsó szett 39:37(!)-es eredménnyel zárult, ami újból megerősítette azt a tényt, hogy ez a hosszú szettek hétvégéje volt Kaposváron...

A bronzmérkőzéseken voltak érdekeltek a házigazda kaposváriak, és amíg az egyik pályán a Fino magabiztosan nyert három szettben a Szolnok ellen, addig a túloldalon a BITT Kaposvári Egyetem leányai megismételték pénteki bravúrjukat: 0-2-ről fordították a maguk javára a találkozót. Az első két szettet megnyerte az UTE, aztán a somogyiak következtek, akik a harmadik játszmát meggyőző fölénnyel, a negyediket pedig izgalmas csata végén hozták, így az ötödik, rövidített játékrészre maradt a döntés. Nem mindennapi, hősies küzdelmet láthattunk, mindkét együttes tagjai láthatóan nagyon akarták a bronzérmet. A Magyar Röplabda Szövetség elnöke, Tóth Tamás a legjobbkor érkezett, 9:9 után ő is nagyszerű labdameneteknek örülhetett, és a krimibe illő forgatókönyvnek köszönhetően csak a ráadás ráadásában dőlt el a győzelem sorsa. Horváth Zsófia és Győrbíró Kamilla időnként emberfelettit nyújtott a pályán és a többiek is beleadták minden tudásukat, így a BITT végül kiharcolta a 20:18-as diadalt. Pálfy Marianna tanítványai titkon dobogós helyezést reméltek a tornán, és meg is valósították elképzelésüket.

Ezután következtek a döntők, immár a centerpályán. A hölgyek aranymeccsét a toronymagas esélyes BSE-FKF és a tornán összesen hét emberrel szereplő Vasas Óbuda Hofeka játszotta. Az első szettben a Vasas már 8:1-re vezetett, amikor a nyomába eredt a városmajori alakulat. 12:12 után viszont már egyértelműen a BSE irányított, és nyert is Antal Anett pontjával 25:21-re. A térfélcsere után mindkét csapat nagyot küzdött, és a Ratimorszky Károly, Fésüs Irén edzőpáros tanítványai csak nagy nehezen győztek 30:28 arányban Tálas Zsuzsanna blokkjával. A harmadik játékrészben 13:13 után szerzett megnyugtató előnyt a BSE, és végül bebiztosította végső sikerét.

A fiúknál gigászi csatát ígért a dunaújvárosiak és a kecskemétiek rangadója. Az első szett a Dunaferré, a második pedig a Kecskemété volt, a folytatásban viszont egyértelműen a Duna-partiak irányították a játékot. Tomanóczy Tibor legénysége a harmadik játékrészben 19, a negyedikben pedig csak 15 pontit engedélyezett riválisának, és teljesen megérdemelten szerezte meg az aranyérmet. Szabó Balázs blokkparádéjára és a Pápai, Pádár duó bombáira ekkor már nem érkezett válasz a túloldalról.

A jó hangulatú viadal az ünnepélyes eredményhirdetéssel ért véget. Az okleveleket, az érmeket, a két győztesnek járó trófeát és a Kaposvári Röplabda Akadémia 16 különdíját a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára, Földvári Péter, a kaposvári városi sportbizottság elnöke, Dér Tamás és a BITT Kaposvári Női RC egyesületi elnöke, Orosz Ferenc adta át. A díjátadás után kezdetét vette az önfeledt ünneplés.

A kaposvári szervezők nem sokat pihenhetnek: két hét múlva, június elseje és harmadika között az Országos Ifjúsági Kupa döntőjét rendezik a Táncsics gimnáziumban. Reméljük, hasonló izgalmakkal és szintén magas színvonalon.

1. MCM-Diamant Országos Junior Bajnokság, döntő. Kaposvár.

Helyosztók.

Lányok. Az 5. helyért: Budai XI. SE – Békéscsabai RSE 3-0 (11, 18, 17). A 3. helyért: BITT KNRC  Kaposvári Egyetem – UTE 3-2 (-22, -21, 20, 25, 18). Az 1. helyért: BSE-FKF – Vasas Óbuda Hofeka 3-0 (21, 28, 20)

A torna All Star csapata: Tálas Zsuzsanna (BSE-FKF), Hegedűs Anna (Budai XI. SE), Antal Anett (BSE-FKF), Stefanik Orsolya (Vasas Óbuda Hofeka), Vacsi Evelin (BSE-FKF), Gubicza Laura (Vasas Óbuda Hofeka), Schrauff Júlia (BITT KNRC Kaposvári Egyetem). A torna legjobb edzője: Ratimorszky Károly (BSE-FKF).

Fiúk. Az 5. helyért: Dági KSE – Vegyész RC Kazincbarcika 3-1 (-22, 20, 24, 37!). A 3. helyért: Fino Kaposvár – Szolnoki Főiskola 3-0 (18, 18, 12). Az 1. helyért: Dunaferr – Kalo-Méh Kecskemét 3-1 (22, -26, 19, 15).

A torna All Star csapata: Török Roland (Kalo-Méh Kecskemét), Pádár Krisztián (Dunaferr), Gergye Roland (Fino Kaposvár), Pápai Péter (Dunaferr), Szabó Balázs (Dunaferr), Rása Alex (Szolnok), Fazekas Zsolt (Kalo-Méh Kecskemét). A torna legjobb edzője: Tomanóczy Tibor (Dunaferr).

Címkék: MCM-Diamant Országos Junior Bajnokság, bronzérem, BITT, sport, Fino, Kaposvár