Ha a somogyiak szombaton megverik a Haladást, a Vasas pedig pénteken délután nem nyer Pakson, akkor megnyugodhatnak a zöld-fehérek szurkolói.

Több hónapja húzódó ügy végére tett pontot csütörtökön az MLSZ: jogerőre emelkedett a pontlevonás Haris Mehmedagic ügyében. A Vasas védője két mérkőzésen, a Pécs és a Honvéd ellen is érvényes sportorvosi engedély nélkül lépett pályára, így az illetékesek két pont levonással büntették a klubot.

„Három fórumon is tárgyalták az ügyet, és csütörtökön vált véglegessé a pontlevonás – mondta honlapunknak a Rákóczi ügyvezetője, Illés János. - A versenykiírás egyértelműen fogalmaz: ha valaki érvényes sportorvosi engedély nélkül játszik, az jogosulatlan játéknak minődül. Ha nyer a csapata, akkor az ellenfélé lesz a mérkőzés három pontja 3-0-ás gólkülönbséggel, ha nem, akkor pedig meccsenként egy-egy pontot levonnak. Most ez történt a Vasassal is.”

Érdekesség, hogy néhány hónapja, Farkas Zoltán átigazolása után a Rákóczi és a Vasas is vitába keveredett egymással, mert az angyalföldiek nem fizették ki a játékos vételárát. Ez az ügy azóta rendeződött, nincs köze a mostani pontlevonáshoz.

„A Vasas nem tudott olyan bizonyítékot bemutatni, amely megcáfolná, hogy játékosa a tavaszi első két fordulóban nem rendelkezett érvényes sportorvosi igazolással” - mondta Csorba Zsolt, az MLSZ fellebbviteli bizottságának elnöke.

„Ez most nagyon fájó veszteség. Nemcsak a csapatnak, hanem azoknak is, akik szurkolnak és szorítanak értünk. Be kell látnunk, hogy szabálykövető sportvezetőkként az előző időszak elhibázott döntéseiért is nekünk kell vállalni a felelősséget – mondta a klub honlapjának, a vasassc.hu-nak a döntés után Kovács Norbert, a Vasas ügyvezetője. – A labdarúgás csodálatos játék, méltán vonzza a legnagyobb tömegeket, úgy illik, hogy rend legyen, s az erre való törekvés a sportág vezetőinek a felelőssége. Az MLSZ törekvései példamutatóak ezen a téren...”

A kaposvári együttes jelenleg 28 ponttal a 13. helyen áll. A 14. Pápa 27, a 15. Vasas 22 ponttal követi, vagyis a hétvégén akár választ is kaphatunk a legfontosabb kérdésre: melyik együttes búcsúzik az élvonaltól? Ha a Vasas pénteken nem nyer Pakson, a Rákóczi pedig a szombaton 18 órakor kezdődő hazai találkozón megveri a Haladást, akkor eldől, hogy a somogyiak bennmaradtak az NB I-ben. (Ha a Vasas kikap, a Rákóczinak a döntetlen is elég az üdvösséghez.) Ha a pápaiak is sikerrel járnak a hétvégén, akkor a Vasas biztosan búcsúzik az elit mezőnytől. A ZTE már hetekkel korábban kiesett.



A bajnokság állása

1. Debrecen 65 pont

2. Videoton 57 pont

3. Győr 57 pont

...

11. Újpest 30 pont

12. Siófok 30 pont

13. Rákóczi 28 pont

14. Pápa  27 pont

15. Vasas 22 pont

16. ZTE 12 pont

Címkék: Kaposvári Rákóci FC, Sisa Tibor, mérkőzés, bajnokság, Kaposvár, sport