Meglepődött és nagyon meghatódott az egykori olimpiai válogatott kerettag birkózó, Papp József, amikor megtudta, hogy a Város napján "Kaposvár Város Szolgálatáért" kitüntetést kap.

- Soha életemben nem kaptam kitüntetést, soha még csak a vállamat se veregették meg - az elmúlt fél évszázadot vegyük, ne is a 71 évet - és én nem hittem semminek, és amikor felbontottam a levelet, megkönnyeztem. Kérdeztem is, hogy felbonthatom? Biztos nekem szól? Felbontottam a levelet, és abban közölték, hogy január 23-án egy rangos kitüntetésben lesz részem - mesélte a sportoló.

Papp József szereti a kihívásokat. Kaposváron, a Táncsics Mihály utcában egy gyűjteményt hozott létre nemrég. Minden energiájával arra törekszik, hogy méltó emléket állítson a somogyi sportolóknak, különösképp az ökölvívóknak és a birkózóknak.

- Én arra gondoltam, hogy amit én csinálok, ez az utolsó versenyem lesz és ezzel is győzni akarok, olyat akarok bemutatni az utókor számára, ami példamutató lehet. Nem magamnak csinálom, ezt a köznek csinálom, mert akkor nem ér semmit semmi. Én ezt mind azért akarom, hogy doppingolja a várost, már sokan tudják az országban, hogy vagyunk - árulta el a birkózó.

Papp József 1941-ben született Igalban. Pályafutását ökölvívóként kezdte, majd kisebb szünet után tért át a birkózásra. 1959-ben a Somogy legeredményesebb sportolói szavazáson harmadik lett, 1960-ban pedig a római olimpia is elérhető közelségbe került számára. A tatai edzőtáborban, 19 esztendősen a kétszeres olimpiai bajnok Kozma István asztaltársa volt.

Végül nem utazhatott Rómába, mivel az idősebb, rutinosabb versenyzőket favorizálták akkoriban. Később Orosházán és a Bp. Honvéd NB I-es csapatában is birkózott, és csak egy fránya sérülés miatt maradt le a manchesteri világbajnokságról. Ezután több évtizeden át gardírozta a somogyi birkózó életet, mostanra pedig igyekszik méltó emléket állítani a sportágnak.

Papp József gyűjteménye nemcsak a birkózásnak, hanem más sportágak ereklyéinek is otthont ad.

A sportmúzeum házigazdája arra is büszke, hogy egyre többen írnak vendégkönyvébe. Dr. Szili Ferenctől elkezdve Szita Károlyon át Fésüs Éváig mindenki dicséri a tárlatot.

Papp József reméli, hogy gyűjteménye tovább gyarapodik majd a jövőben, mi pedig azt kívánjuk, hogy Józsi bácsi még nagyon hosszú ideig örömmel rendezgethesse szeretett relikviáit.

Címkék: egyedülálló, Papp József, bírkózás, gyűjtemény, somogy, sport