A maraton távjának meghatározott töredékét - felét, háromnegyedét - teljesítve összesen 100 km-t futhatnak a résztvevők.

Az ATOM100 fővédnöke Kovács Antal, az Atomerőmű SE ügyvezető-elnök, olimpiai és világbajnok sportoló.

Kaposvár, Baja, Nagyatád és Paks szövetkezve egymással egy maraton-versenysorozatot indít útjára 2012-ben. A versenysorozat az ATOM100 nevet kapta, mert a paksi atomerőmű körzetében lévő négy helyszín távjai összesen 100 km-t tesznek ki. A programhoz már hagyományokkal rendelkező, nagy múltú futóversenyek mellett új helyszínként társul Paks.


Kaposváron, Baján félmaratont, azaz 21 km-t lehet teljesíteni, Nagyatádon kétharmadnyi távot, tehát 27 km-t futhatnak a nevezők. Pakson háromnegyed maratonnyi táv vár a futókra, mondta el Péter Attila, az ATOM100 egyik szervezője. Hozzátette, azok, akik teljesítik az össztávot, emlékérmet kapnak, a legjobbakat pedig pénzdíjban részesítik.


A versenyek minden helyszínen kapcsolódnak az adott város már hagyományos programjaihoz, így a sport mellett kulturális és turisztikai szerepet is játszanak; segítenek a régió értékeinek megismertetésében.


Scheffer István a paksi verseny szervezője a program hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a ¾ marATOM névre keresztelt paksi állomáson több futó és egy nordic walking versenyszám várja majd a nevezőket. A futófesztivállal egy időben zajlik a város önkormányzatának hagyományos rendezvénye, a Kenyér, hal és bor ünnep is, tette hozzá.


Az ATOM100 fővédnöke Kovács Antal, olimpiai bajnok, az ASE elnöke azt mondta, a program több, fontos célt is szolgál. Egyrészt népszerűsíti a sportot és a mozgást, másrészt lehetőség arra, hogy megmutassák a város értékeit, elősegítsék a paksi atomerőmű társadalmi elfogadottságának növelését.


Az egymáshoz kapcsolódó önálló futóversenyek a következők:
Kaposvár Dombjai Farsangi Félmaraton – Kaposvár 2012.február 05.
Kikelet Félmaraton – Baja 2012. március 24.
ExtremeMan 2/3 Maraton – Nagyatád 2012.július 28.
¾ marATOM – Paks 2012. szeptember 15.

Az ATOM100-ról további információ a www.atomfutas.hu oldalon olvasható

Címkék: atomfutás, félmaraton, nagyatád, helyi, Kaposvár, sport