A somogyi sakkozók már évek óta egy pénzdíjas versennyel emlékeznek meg a sportág egyik jeles alakjáról, Böszörményi Nagy Gézáról.

- Ő tulajdonképpen Somogy egyik legnevesebb sakkozója. Azt az eredményt, a mit ő elért, nehéz lenne túlszárnyalni. Kétszeres olimpiai bajnok csapatban és nemzetközi nagymester. Az első két olimpiát Magyarország nyerte 1927-ben és 1928-ban - mondta Kiss Attila, versenybíró.

A Sefag-székházban ezúttal két kategóriában hirdettek győztest: külön versenyt szerveztek a legfiatalabbaknak. Ezúttal nem a vendég-sakkozók, hanem a somogyiak játszották a főszerepet.

A versenybíró hozzátette, hogy szerencsésebbnek tartja, hogy a megye sakkozói jöttek el. Sokan vannak, két csoportban: a 10 év alattiak, illetve a másikban a nagyobbak, ott 28-an vannak, a kiscsoportban pedig 14-en.

A megyei szakszövetség egyik nagy terve, hogy minél több gyermekkel megszerettesse ezt a sportot. A cél érdekében külön versenysorozatokat is szerveznek nekik.

- A fiatalok, akik elkezdenek sakkozni, egy idő után megszeretik a játékot. Szeretnek nyerni. A szüleiket pedig azzal lehet meggyőzni, hogy sok mindent fejleszt a sakk - mondta a Somogy Megyei Sakkszövetség elnöke, Misetáné Burján Anita.

Az idei emlékversenyt a nyílt kategóriában a balatonboglári Haszon Dávid nyerte meg, a 10 év alattiak között pedig a Marcaliból érkezett Király Lilla bizonyult a legjobbnak.

Címkék: Böszörményi Nagy Géza, versenysorozat, emlékverseny, sakk, Kaposvár, sport