Kaposvár évtizedek óta a magyar röplabdázás fellegvára, a sportág a nők és a férfiak körében is hosszú ideje népszerű. Ezt a játékot a legkisebbek is elkezdhetik, a legtehetségesebbek pedig a magyar bajnoki címig és a válogatottságig juthatnak. Természetesen a sikerek sem maradtak el az elmúlt években: mindkét szakág rendszeresen hozta az eredményeket az utánpótlás korosztályokban. A remények szerint a Kaposvári Röplabda Akadémia megalakulásával új fejezet kezdődik majd.

A jövőt pedig azok a fiatalok jelentik, akik a röplabdát választották. A nyáron megalakult akadémiának jelentős segítséget nyújt Kaposvár Önkormányzata. Az erről szóló szerződést Szita Károly polgármester és Horváth Éva klubelnök írta alá. "Nem a szerződéskötés a fontos, hanem azok a fiatalok, akiknek adtuk a közösségi forintokat közel 10 millió forintot a röplabda akadémiára és 16 millió forint teremhasználati díjat vállaltunk át. Öröm volt nézni a fiatalokat, a fiúkat és a lányokat, akik a siker kovácsai lehetnek abban a sikersportágban, ami ma kaposvári" - mondta Szita Károly polgármester. A megállapodás értelmében az Akadémia január elsején átveszi a Kaposvári Sportiskola mini és gyermek korosztályú csapatait, így megvalósul a fő cél: egy kézbe kerül a helyi utánpótlás-nevelés a legkisebbektől az egyetemistákig. "Két célunk is van. Az egyik a tömegbázis megteremtése, hogy minden egyes röplabdázni kívánó gyermek tudjon játszani, a másik pedig, hogy minőségi sportot tudjunk utánpótlás és felnőtt szinten is Kaposvár polgárainak nyújtani" - mondta Demeter György a Kaposvári Röplabda Akadémia UMSE szakmai igazgatója. A remények szerint kétszáz fiatal üti majd a labdát az Akadémia színeiben.

Az Akadémia elnöke kiemelte: egy jó célt támogatnak cégükkel. "Azt hiszem, érdemes anyagiakat áldozni arra, ha egy jó kezdeményezést emberek tovább visznek a fiatalságért, a sportért" - mondta Horváth Éva a Kaposvári Röplabda Akadémia UMSE elnöke. A két kaposvári felvevő egyesület, a Fino és a BITT szintén megállapodott az akadémiával: a serdülő és az ifjúsági csapatokat szeptember óta már közösen működtetik a felek. A Magyar Röplabda Szövetség elnöke ugyancsak támogatói szerződést kötött a kaposvári egyesülettel. Tóth Tamás kiemelte: országos szinten is egyedülálló és modell értékű ez a kezdeményezés. "Az az integráció, amit sikerült létrehozni példaértékű, a város is megmutatta, hol és miben tud támogatni, Demeter György pedig szakmailag és emberileg is alkalmas a nem könnyű felek egy irányba való terelésére" - nyilatkozta Tóth Tamás a Magyar Röplabda Szövetség elnöke.

A szövetség fő célja, hogy ez a labdajáték is bekerüljön a látványsportok közé, ami jelentős anyagi támogatást jelenthet a röplabda utánpótlásnak.

Címkék: megalakult, Kaposvár, utánpótlás, akadémia, röplabda, sport