Ez az eredmény a magyar csapatnak kvótát ér a londoni paralimpiai játékokra.

A 21 éves Széchenyi András bronzérmet hozott haza Berlinből. A kaposvári versenyző évek óta tagja a magyar válogatottnak, és most is bizonyította tehetségét.

- Jó formában utaztam ki a versenyre. Minden időmet megjavítottam, amit kellett – nyilatkozta a Kapos Sportnak. - Száz háton lettem dobogós, kemények voltak az ellenfelek, pár másodperc volt csak a dobogós helyezettek között.

A kaposváriak folytatták az elmúlt évek szép sorozatát: idén sem tértek haza érem nélkül az év fő versenyéről.

- Elégedett vagyok a szerepléssel. Döntős helyezéseket vártam, ez sikerült is, száz háton kétszeri egyéni csúcsjavítással harmadik lett András – büszkélkedik tanítványával Kovácsné Solymossy Mária edző. – Ez az eredmény paralimpiai kvótát jelent a csapatnak, ami a mi esélyeinket is növeli. Száz mellen András egy századdal maradt le a döntőről. Viszont megtaláltuk azt a technikát, amellyel az elülső térdfájdalom-szindrómáját ki tudjuk küszöbölni. Ha ez sikerül, visszatérhet mellúszónak – állítja az edző. András ugyanis 2002 előtt mellúszó volt, csak a betegsége miatt váltott úszásnemet. Az edző és a tanítvány tovább készül az újabb nagy versenyekre. Az EB-bronzérmes úszó igazi példaképe a sorstársainak.

- A lényeg az, hogy minél több, sajátos nevelési igényű gyereket is megtanítsunk úszni, versenyezni. Amellett, hogy őt felkészítem az olimpiára, feladatom, hogy egészségügyi és szabadidős rendezvényeket is szervezzek a gyerekeknek, akiket már megtanítottam úszni – vallja Kovácsné Solymossy Mária.

Széchenyi András legközelebb szeptemberben lép rajtkőre nemzetközi versenyen, majd megkezdi a felkészülést a londoni játékokra.

Korábbi tudósításunk a somogyi paralimpikonokról itt olvasható.

Címkék: Széchenyi András, paralimpia, London, úszás, olimpia, sport