A 17 esztendős sportoló a májusi korosztályos magyar bajnokság meglepetését szolgáltatta azzal, hogy válogatott úszóként három számban is kivívta az indulás jogát az uszonyosúszók között. Ifjabb Kovács László tanítványa nagyszerűen időzítette a formáját: a 100 méteres uszonyos gyorsúszó szám elődöntőjéből a legjobb időeredménnyel jutott tovább, és a fináléban is legyőzhetetlennek bizonyult. Dudás ráadásul junior világcsúccsal szerezte meg az aranyérmet.
- Danit nem tartották számon az esélyesek között, és bevallom, én sem számítottam ekkora sikerre - árulta el ifjabb Kovács László, a Kaposvári Cápák SE vezetőedzője. - Hat századdal sikerült megjavítani a világrekordot, így dupla az örömünk.

buvaruszonyos


A Kaposvári Középület-kivitelező Adorján SE szintén elkönyvelhette első dobogós helyezését a kontinens-vetélkedőn. Stier Lilla a 4X200 méteres női váltó tagjaként lett ezüstérmes Senánszky Petra, Kanizsai Lilla és Senánszky Flóra társaságában, új magyar rekorddal.
Stier Lilla egyéniben is kitett magáért, de a 100 méteres uszonyosúszó számban hiába úszott a régi világcsúcson belül, az igen erős mezőnyben végül meg kellett elégednie a negyedik hellyel. Németh Dávid 1500 méteren elmaradt valós tudásától, és csak a kilencedik helyen zárt. A tavalyi vb-bronzérmes somogyi tehetség a 4X200 méteres váltó tagjaként új magyar rekorddal a negyedik helyet könyvelhette el.


A két újonc is bemutatkozott: a 15 éves Varga Krsiztina, aki a közelmúltban kilenc aranyérmet szerzett az ifjúsági magyar bajnokságon, a 100 méteres uszonyosúszó számban új ifjúsági országos csúccsal lett hetedik. Gréczi Martin, szintén 100 méteren, élete eddigi legjobbjával a 12. helyen végzett.
- Örülök neki, hogy nem szakadt meg az elmúlt évek szép sorozata, és már az első napon szereztünk egy érmet - mondta Kovács László mesteredző. - Németh Dávid teljesítménye viszont alapossn elmaradt a várakozástól. Remélem, 400 és 800 méteren már kihozza magából azt, amit tud.


A magyarok egyébként összességében egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyertek a miskolci junior uszonyos és búvárúszó Európa-bajnokság első napján. Folytatás csütörtökön és pénteken.





Címkék: búvárúszó, siker, Dudás Dániel, Kaposvár, sport