A Pek Snack Balaton-átúszás ma már a világ minden részén ismert. Két éve 9300-an úszták át a magyar tengert, és az idén is sokan készültek a próbára heteken, hónapokon át. A szervezők két fő jelszava ismét csak az állandóság és a biztonság.

- Ez a védjegye a Balaton-átúszásnak, így továbbra is komoly biztonsági előkészületekkel várjuk a próbázókat. Az a cél, hogy sikeresen és épen átússzák a Balatont. Emiatt az úszást egy orvosi vizsgálat előzi meg, ezen átesik minden próbázó - mondta Szántó Gábor, szervezőbizottsági titkár.

A tájékozódást pedig – ugyancsak a biztonság jegyében – úszófolyosó is segíti a két part között. Ahogy azt már megszokhattuk, ismert művészek és sportolók is rendre szerencsét próbálnak. A hosszútávúszó világrekorder, Mányoki Attila, aki már hosszában is átúszta a Balatont, nem először vesz részt az eseményen.

- Szerintem egy óriási élmény, függetlenül attól, hogy milyen rendezvényeken veszek részt. Ilyen tömeggel, körítéssel még sehol sem találkoztam. Megvan a hangulata az egész úszásnak. Nem csak kikapcsolódás, hanem egy nagy élmény, és egy jó alap, amiből tudok táplálkozni, jók az emlékek - mondta Mányoki Attila, hosszútávúszó rekorder.

Az ismert sportember augusztus első felében egy igazi nagy dobásra készül.

- A Balti-tengert szeretném átúszni. Dániából szeretnék átúszni Németországba. Ez 30 km, néhány km-rel rövidebb, mint a csatorna. A nehézsége, hogy jó esetben 15 fokos lesz a tenger, és szeles, hullámos a térség. És ezt eddig mindössze kilenc ember tudta teljesíteni - tette hozzá Mányoki Attila.

Ha az időjárás is engedi, szombaton reggel 7 órától délután fél 2-ig lehet majd nevezni az északi parton az idei Balaton-átúszásra. A szervezők csütörtökön délben döntenek a hétvégi rendezésről.

Címkék: nevezés, erőpróba, átúszás, időjárás, Balaton, sport