A 75 éves jubileumot ünneplő berlini olimpiai játékok története volt az egyik fő témakör az V-VI. korcsoportos Dr. Mező Ferenc szellemi diákolimpiai országos elődöntőjén. Sokrétű volt az agytorna.

- Nem találtam nehéznek a versenyfeladatokat, akár még több ponttal is vezethetnénk, csak nem figyeltünk oda eléggé, keresztnév tévesztések voltak, meg két képet összecseréltünk, tehát tudunk mi még ennél jobbat is mesélte a szombathelyi Hargitai Bálint.

A verseny tízfordulós volt. A 2010-es ifjúsági olimpia magyar vonatkozású eredményeit és a magyar olimpiai mozgalom történetét is ismerniük kellett a négyfős csapatoknak. De több sportág is terítékre került.

- A vízilabda, amit nagyon szeretünk és örültünk, hogy kiemelt sportág, olimpia mindegy, szeretjük a sportot, mindenre felkészültünk, próbáljuk a legjobbat kihozni magunkból - mesélte a tabi Darázs Ádám Péter.

A zsűri elnöke a kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, Martinek János volt, aki nagyon fontosnak tartja, hogy az olimpia eszméjét ilyen formában is öregbítsék.

- Elsősorban a lexikális tudás fontos most, de mivel van egy olimpiai bajnokunk Dr. Mező Ferenc, az emléke méltó arra, hogy a sport fizikai, szellemi mivolta is fontos, elmét is lehet pallérozni, ez a verseny egy jó alkalom erre - mondta Martinek János.

A rendezők pedig örültek hogy újból a kaposvári Klebelsberg kollégiumban rendezhettek olimpiatörténeti vetélkedőt.

- Már a hagyományokhoz híven szellemi országos elődöntőt mindig kap Somogy megye, egy kiváló helyen tudjuk megrendezni, az 5-6 korcsoportosoknál 9 csapat jutott hozzánk, az 1-4. helyezett fog a tatai országos döntőbe kerülni, velünk egy időben Vácon is van egy elődöntő, onnan is az 1-4. kerül a döntőbe - mondta Ősz Márta a Somogy Megyei Diáksport Szövetség titkára.

A versenyt végül a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium csapata nyerte, a dombóvári Illyés és a szintén szombathelyi Bolyai együttese előtt. A negyedik, még továbbjutást érő helyen a nagykanizsai Dr. Mező Ferenc Gimnázium végzett. Az egyetlen somogyi csapat, a tabi Rudnay az ötödikként zárt.

Címkék: Ősz Márta, Martinek János, szellemi öttusa, sport