lovasijász

A ló hungarikum, a szabadság szimbóluma, hasznosságát hosszan lehetne sorolni. Egykor lovas nemzet voltunk, ám ezt egy ideje már nem állíthatjuk.

- Fantasztikus múltunk van, a világon egyedülálló hagyományokkal és kultúrával rendelkezünk és van egy olyan nép, ahol génjeiben van kódolva a lovak iránti szeretet, ha másra nem, akkor ezekre lehet stratégiát alapozni, főleg, hogy látjuk azt hogy a II. világháború előtt Magyarország volt a világ vezető lovas nagyhatalma - mondta el Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke szerint

Magyarországon jelenleg ezer lakosra mindössze hat ló jut, míg az európai uniós átlag ennek kétszerese. Az új nemzeti lovasprogramtól sok változást remélnek a szakemberek.

- Három ló tart el egy embert, tehát munkahelyteremtésnek óriási haszna van a gyermekek nevelésében, a ló az életre nevelésnek egy célja, viselkedési mód, szeretnénk, ha az iskolai testnevelésbe integrálódna -mondta el Dallos Gyula örökös bajnok.

Ha a lovaglás a nemzet sportjává fejlődik, az hatással lehet a turizmusra, az oktatásra és az egészségügyre is, tette hozzá az örökös bajnok. A lovasíjászat legnagyobb alakja, Kassai Lajos is bízik a sikerben.

- Meg tudjuk csinálni, Magyarországon minden lehetőség adott arra, hogy ugyanúgy, ahogy Ausztria síparadicsom legyen, Magyarország lovas paradicsom legyen, minden adott hozzá, dolgozunk ezen a programon és ha a parlament elfogadja ezt a döntést, felállt egy nagyon jó szakmai bizottság, akkor szerintem el fog indulni ez a munka, azért ez egy évtized, itt ki kell nevelni azt az oktatógárdát, ki kell képezni azokat a lovakat, de megoldható - tette hozzá Kassai Lajos.

A lovaglást az oktatási rendszerbe is be kell olvasztani, a lovasíjászatot nemsokára például már oktatják a Testnevelési Egyetemen. A lehetőségek tehát megvannak, hogy a lovas ágazat újra elfoglalhassa régi helyét.

Címkék: Kaposdada, Kassai Lajos, lovaglás, program, sport