A hagyományos év végi ünnepségen a lányoknál egy fekvenyomó vehette át az év diáksportolójának járó kitüntetést, a fiúknál pedig a Rákóczi tehetséges labdarúgója érdemelte ki a megtisztelő címet. A fiataloknak a kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, Martinek János is gratulált.

diáksport

2009-2010-es tanévben sikerült az előző, szintén sikeres tanév eredményességét jócskán felülmúlni. Így nemcsak a sportpályákon, hanem az év végi értékelés során is nagy volt a verseny. Sok kimagasló eredményt szállítottak a somogyi diáksportolók, nem volt könnyű eldönteni: ki volt a legjobb.

- Ez a tanév nagyon eredményes volt, majdnem 10 aranyéremmel született több, 19 sportágban 76 egyéni aranyérem és 18 csapat aranyérmet szereztek a diákok, úgyhogy nagyon büszkék vagyunk rájuk, bízunk abban, hogy ez a siker ebben a tanévben is folytatódni fog - mondta Ősz Márta, a Somogy Megyei Diáksport Szövetség titkára.

A hagyományos ünnepségen három kategóriában díjazták a tehetségeket. A lányoknál a fekvenyomó Fadgyas Viktória érdemelte ki az év diáksportolója címet. A barcsi sportoló egyéni bajnok lett 48 kg-ban a VI. korcsoportban. Díját edzője, Bukovics Zoltán vette át.

A fiúk versenyében a Rákóczi U21-es válogatott labdarúgója, Balázs Benjámin bizonyult a legjobbnak. A Munkácsy gimnáziummal futsal diákolimpiai aranyérmet szerző csapat legjobb játékosa volt. A tehetséges középpályás a napokban az olasz másodosztályban szereplő Vicenza együttesénél vendégeskedik, így díját édesanyja vette át. A csapatok közül 2010-ben a kaposvári Munkácsy Mihály gimnázium VI. korcsoportos fiú kosárlabda együttese örülhetett az első helynek. Edzőjük, Fekete Ádám ráadásul a legeredményesebb testnevelői különdíjban is részesült.

- Hatalmas megtiszteltetés, hogy a mi csapatunk kapta ezt a címet, nagyon megdolgozott érte a csapat, sok munkát fektettünk ebbe - mondta Bíró Bence, az egyik játékos. Annak köszönhető, hogy megnyertük az országost, hogy igazi csapatként küzdöttünk és mindenki beleadta a maximumot.

A díjátadó ünnepségen a kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, Martinek János is gratulált a tehetségeknek. Szöulban nyert aranyérmeit is elhozta Kaposvárra.

- Nemcsak a győzelem volt fontos, hanem az azt követő társadalomnak, a fiataloknak átadni azt, ami bennünk van arról, amit győztünk.  Ez egyfajta kötelesség, hogy egy ilyen rendezvényen, vagy meghívásokon részt vegyünk, ha van rá alkalmunk - tette hozzá Martinek.

Az ünnepségen a Fogyatékkal Élők Somogy Megyei Sportszövetsége is elismerte a legeredményesebb iskolákat és szakembereket. Az első helyen idén a nagybajomi Általános Művelődési Központ végzett.

Elismerések

Az elnökség határozata értelmében a 2009-2010-es tanév diákolimpia országos döntőin elért eredmények alapján:

AZ ÉV DIÁKSPORTOLÓJA III. HELYEZETTJEI:

PATAKI FANNI a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium tanulója,  az V-VI. korcsoportos „A" kategória 100 méteres gyorsúszás bajnoka.
Edzője: Kovács László és Takács Barbara  

SZALAI GERGŐ atléta a kaposvári Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskola tanulója, a VI. korcsoportos távolugrás diákolimpiai bajnoka.
Edző: Dovigyel Csaba

A ZAMÁRDI FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA III-IV. korcsoportos „Dr. Mező Ferenc" szellemi diákolimpia bajnokcsapata. A csapat tagjai: Gyetvai Gyöngyi, Kamondi Ádám, Papp Dávid, Takács Martin.
Felkészítő: Hirsch Judit

AZ ÉV DIÁKSPORTOLÓJA II. HELYEZETTJEI:

GALAMBOS RAMÓNA a kaposvári II. Rákóczi Ferenc Tagiskola tanulója, a III-IV. korcsoportos birkózó diákolimpia egyéni bajnoka 57 kg-ban.
Edzői: Módos Csaba         

PAMUKI DÁVID a kaposvári Gárdonyi Géza Tagiskola tanulója, III. korcsoportban az uszonyos felszíni úszás 50m, 100m, uszonyos gyorsúszás 100m, 200m bajnoka, az úszó diákolimpia „A" kategória 100 m-es gyorsúszás bronzérmese és a 100 m-es mellúszás 8. helyezettje.
Edző: Kovács László és Hajdu Sándor

A MARCALI MIKSZÁTH KÁLMÁN UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA III. korcsoportos leány atlétika többpróba bajnokcsapata. Csapat tagjai: Bárczi Kata, Szabó Eszter, Sárfi Anett, Szecsődi Laura, Kuti Bettina, Mezőfi Brigitta.
Edző: Bőle László és Fuisz János    

AZ ÉV DIÁKSPORTOLÓJA I. HELYEZETTJEI:

FADGYAS VIKTÓRIA a barcsi Somogyi TISZK Dráva-völgye Középiskola tanulója, a VI. korcsoportos fekvenyomás egyéni bajnoka 48 kg-ban, korcsoportjában a bajnokok bajnoka, és az 5. helyezett csapat tagja.
Edző: Bukovics Zoltán

BALÁZS BENJAMIN a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium tanulója, az V-VI. korcsoportos teremlabdarúgó - futsal diákolimpiai bajnokcsapat legjobb játékosa.
Felkészítő: Kovács Róbert, egyesületi edzője: Prukner László

A KAPOSVÁRI MUNKÁCSY MIHÁLY GIMNÁZIUM VI. korcsoportos fiú kosárlabda bajnokcsapata. Csapat tagjai: Biró Bence, Fonai Richárd, Hideg Norbert, Hőgye Lajos, Kalmár Péter, Mészáros Dániel, Nagy Bence, Orosz Bence, Ratasics Balázs, Romanek Péter, Simon Attila, Slezák János, Vojvoda Dávid.
Az országos döntőn Vojvoda Dávid a legjobb 3 pontos dobó különdíjban részesült, és az „All star" csapatban Fonai Richárd, Simon Attila került.

Edző: Fekete Ádám, aki a legeredményesebb testnevelői különdíjban részesült.

ELISMERÉSBEN RÉSZESÜLtEK A DIÁKOLIMPIAI BAJNOKOK EDZŐI ÉS FELKÉSZÍTŐ TESTNEVELŐI:     

BALLÁNÉ FARKAS GABRIELLA ritmikus gimnasztika edző, a siófoki Perczel Mór Gimnázium színeiben induló VI/B korcsoportos ritmikus gimnasztika bajnokcsapat felkészítéséért.

BARANYAI SÁNDOR tenisz edző, és CSAPÓ GÁBOR testnevelő a kaposvári Toldi Lakótelepi Általános Iskola színeiben induló III. korcsoportos leány tenisz bajnokcsapat felkészítéséért.

BÁLINT JÁNOSNÉ duatlon és kerékpár edző, a siófoki Integrált Oktatási Központ színeiben induló kerékpár amatőr kategória mezőnyversenyében és egyéni összetettben, duatlon „B" kategóriában bajnok Strausz Balázs, valamint az iskola színeiben induló III/B. korcsoportos fiú duatlon bajnokcsapat felkészítéséért, a II. korcsoportos kerékpár bajnokcsapat felkészítésében való részvételéért.

BERECZ PÁL, a kaposvári Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola színeiben induló V. korcsoport fekvenyomás 67,5 kg-ban bajnok Semostyán Dávid felkészítéséért.

BÖRÖCZ ZSOLT és KÉKI MÁRTON judo edzők, a diákolimpián aranyérmet szerzett Kornya Krisztián, Kis Alexandra, Kis Krisztina, Galambos Milán, és a kétszeres bajnok Demeter Bendegúz felkészítéséért.

BUKOVICS ZOLTÁN a barcsi Somogyi TISZK Dráva-völgye Középiskola testnevelője, az iskola színeiben induló fekvenyomásban kétszeres bajnok Fadgyas Viktória felkészítéséért.

BŐLE LÁSZLÓ és FUISZ JÁNOS a marcali Mikszáth Kálmán utcai Általános Iskola színeiben induló III. korcsoportos kislabdahajításban bajnok Kardos Evelin, és a III. korcsoportos leány atlétika többpróba bajnokcsapat felkészítéséért.

DOMAHIDI ISTVÁN a barcsi Városi Sportegyesület Úszó szakosztályának edzője, a barcsi Nevelési Intézmény színeiben induló IV. korcsoportos úszás „B" kategóriában kétszeres bajnok Bíró Klaudia, Werkman Zsófia, a háromszoros bajnok Gál Benjamin, és a V-VI. korcsoportos „B" kategóriában bajnok Tarlósi Krisztián, valamint a IV. korcsportos „B" kategóriában bajnok 4x50 méteres fiú gyorsváltó és leány gyorsváltó felkészítéséért.

DOVIGYEL CSABA a Favorit Atlétikai Klub edzője, a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium színeiben induló IV. korcsoportos 1500 m-es síkfutásban bajnok Czebei Réka és a Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskola színeiben induló távolugrásban bajnok Szalai Gergő felkészítéséért.

ERŐS CSABA kerékpár edző, a siófoki Integrált Oktatási Központ színeiben induló II. korcsoportos igazolt kategória mezőnyversenyben, időfutam versenyben és egyéni összetettben bajnok Csikos Dominika, valamint a III. korcsportos igazolt kategória mezőnyversenyben, időfutam versenyben és egyéni összetettben bajnok Szilágyi László, és a IV. korcsoport igazolt kategória időfutam és egyéni összetett versenyben bajnok Gulyás Márk  felkészítéséért, valamint a II. korcsoportos iskolai kerékpár csapat felkészítésében való részvételéért.

FALUDY ANDRÁS a Kaposvári Vízügyi Sport Club kajak edzője, a kaposvári Berzsenyi Dániel Tagiskola színeiben induló I. korcsoport 500 méteren bajnok Nádasi-Tóth Zsombor,   a Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium színeiben induló III. korcsoport 500 méteren bajnok Böcsföldi Zoltán, és a Zrínyi Ilona Tagiskola színeiben induló III. korcsoportban 500 méteren bajnok Csima Laura felkészítéséért.

FEKETE ÁDÁM a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium testnevelője, az iskola színeiben induló VI. korcsoportos fiú kosárlabda bajnokcsapat felkészítéséért.

IFJ. FEKETE RUDOLF és SZABÓNÉ PASZÉR ÉVA a balatonboglári Tenisz Club edzői, a fonyódi Mátyás Király Gimnázium színeiben induló VI. korcsoportos leány tenisz bajnokcsapat felkészítéséért.

FÜLÖP GÁBOR a homokszentgyörgyi I. István Általános Iskola testnevelője, az iskola színeiben induló kis iskolák sportversenyén atlétika sportágban III. korcsoport 600 méteres síkfutásban bajnok Berta Gábor felkészítéséért.

HAJDU SÁNDOR és KOVÁCS LÁSZLÓ a kaposvári Adorján Sportegyesület edzői, az uszonyos úszásban a négyszeres diákolimpiai bajnok Lengyeltóti Bence és Pamuki Dávid, a kétszeres bajnok Kurdi Márk Erik és Kováts Dávid, a háromszoros uszonyos úszásban bajnok és  I. korcsoportos 50 méteres mellúszásban bajnok Hamlin Dorothy felkészítéséért.

HARCOS ZOLTÁN és PALAICS PÉTER a nagyatádi Judo Klub edzői, a nagyatádi Közoktatási Intézmény színeiben induló diák „B" kategóriában 44 kg-ban bajnok Sipos Babett felkészítéséért.

HORVÁTH ATTILA és SOMOGYI PÉTER a Kaposvári Vízügyi Sport Club kajak edzői, a kaposvári Berzsenyi Dániel Tagiskola színeiben induló II. korcsoport 500 méteren bajnok Szuh Levente felkészítéséért.

HIRSCH JUDIT a zamárdi Fekete István Általános Iskola tanára, az iskola színeiben induló III-IV. korcsoportos „Dr. Mező Ferenc" szellemi diákolimpia bajnokcsapat felkészítéséért.  
HIRT MIHÁLY a kaposvári Atlétikai Club vezetőedzője, a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium színeiben induló V. korcsoportos „A" kategória fiú duatlon  bajnokcsapat felkészítésében való részvételéért.

KARAP ATTILA tenisz edző, a siófoki Perczel Mór Gimnázium színeiben induló VI. korcsoportos fiú tenisz bajnokcsapat felkészítéséért.

KÁLÓCZI JÓZSEF 4 danos mester, a siófoki Integrált Oktatási Központ színeiben induló kyokushin karate sportágban diákolimpiai bajnok ifjúsági korcsoportos Tóth Alexandra, a balatonföldvári Gróf Széchenyi Imre Általános Iskola színeiben induló serdülő korcsoportban bajnok Fekete Farkas Mór, és a tabi Takáts Gyula Általános Iskola színeiben induló gyermek korcsoportban bajnok Major Martina felkészítéséért.

IFJ. KOVÁCS LÁSZLÓ és TAKÁCS BARBARA a Kaposvári Sportiskola úszó edzői, a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium színeiben induló V-VI. korcsoport „A" kategória 100 méteres gyorsúszásban bajnok Pataki Fanni felkészítéséért.

KOVÁCS RÓBERT a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium tanára, az iskola színeiben induló V-VI. korcsoportos fiú teremlabdarúgó bajnokcsapat felkészítéséért.

KÖNYE SZABOLCS a kaposvári Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskola testnevelője, a iskola színeiben induló IV. korcsoportos fekvenyomás  82,5 kg-ban bajnok Házi Loretta, 90 kg-ban bajnok Ziegenheim Vanda, V. korcsoport 48 kg-ban bajnok Vajda Laura, 56 kg-ban bajnok Papp Rita, valamint a IV. korcsoportos leány bajnokcsapat felkészítéséért.

KÖTÉL HENRIETTA karate edző, a fonyódi Mátyás Király Gimnázium színeiben induló 16 éves korosztály karate diákolimpián kata szakágban bajnok Karmacsi Fanni felkészítéséért.

LEHEL LÁSZLÓ a fonyódi Mátyás Király Gimnázium testnevelője, az iskola színeiben induló IV. korcsoportos fekvenyomás 56 kg-ban bajnok Tulezi Milla felkészítéséért.

MÓDOS CSABA a Hőszig - Szigetvári Birkózó Sportegyesület edzője, a kaposvári II. Rákóczi Ferenc Tagiskola színeiben induló III-IV. korcsoportos birkózó diákolimpia 57 kg bajnoka Galambos Ramóna és a II. korcsoportos szabadfogás 50 kg-ban bajnok Galambos Milán felkészítéséért.

PALUSKÁNÉ POPOVICS MELITTA és PALUSKA CSABA a barcsi Városi Sportegyesület Triatlon szakosztályának edzői, a Barcsi Nevelési Intézmény színeiben induló II. korcsoportos leány „A" kategória duatlon bajnokcsapat, valamint a Dráva-völgye Középiskola színeiben induló V. korcsoportos leány triatlon bajnokcsapat felkészítéséért.

PÉNTEK EMIL a fonyódi Palonai Magyar Bálint Általános Iskola színeiben induló II. korcsoportos leány kispályás floorball bajnokcsapat felkészítéséért.

SÁNTA DIANA judo edző, a kaposvári Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium színeiben induló ifjúsági korcsoportos 45kg-ban bajnok Tóth Krisztián, és az Eötvös Loránd Műszaki Középiskola színeiben induló ifjúsági korcsoport +70 kg-ban bajnok Banicz Vivien felkészítéséért.

SOMOGYI PÉTER karate edző, a siófoki Perczel Mór Gimnázium színeiben induló 16-17 éves korosztály karate diákolimpián kata szakágban bajnok Simándi Gergely felkészítéséért.

TAKÁCS LÁSZLÓ és TULÉZI MÁRK a Kaposvári Sportiskola birkózó edzői, a kaposvári Kisfaludy utcai Tagiskola színeiben induló II-III. korcsoportban bajnok Kiss Krisztina, Kis Alexandra, az Eötvös Loránd Műszaki Középiskola színeiben induló III-IV. korcsoportban  bajnok Tóth Patrícia, a Kodály Zoltán Általános Iskola színeiben induló III. korcsoport szabadfogás 35 kg-ban bajnok Kovács Márk, a Munkácsy Mihály Gimnázium színeiben induló III. korcsoport szabadfogás 61 kg-ban bajnok Horváth Barnabás felkészítéséért.

TÓTH LEVENTE triatlon edző, a fonyódi Palonai Magyar Bálint Általános Iskola színeiben induló II. korcsoportos triatlon és duatlon „A" kategóriában bajnok Szerdahelyi Szonja, a II. korcsoportos triatlon leány iskolai bajnokcsapat felkészítéséért, valamint a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium színeiben induló V. korcsoportos „A" kategória fiú duatlon  bajnokcsapat felkészítésében való részvételéért.

VÁGI ZOLTÁN sí edző, a kaposvári Zrínyi Ilona Tagiskola színeiben induló III. korcsoportos egyesületi kategória alpesi sí bajnok Csima Laura felkészítéséért. Az edző távollétében a díjat Laura édesapja veszi át.   

A Fogyatékkal Élők Somogy Megyei Sportszövetségének elnöksége elismeri a TANAK diákolimpiák megyei és országos döntőin eredményesen szereplő iskolákat, melyek helyezéseiket egyéni versenyzőik, valamint csapataik eredményei alapján érték el. Ebben az évben az első 5 általános iskolát díjazza az elnökség.

Az Általános Iskolák közül

1. helyen végzett a Nagybajomi Általános Művelődési Központ.

2. helyezést ért el a barcsi Szivárvány Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény.

3. helyezett a somogyvári Somogy Megyei Általános Iskola és Diákotthon.

4. helyezett a kaposvári Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskola Módszertani Központ.

5. helyen végzett a nagyatádi Somogy Megyei Önkormányzat Éltes Mátyás Általános Iskolája.

BAGÓ JÓZSEF a barcsi Szivárvány Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény testnevelője, a TANAK országos döntőn atlétikában több helyezést elért versenyzők felkészítéséért.

GOLUBICS ZOLTÁN a kaposvári Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskola Módszertani Központ testnevelője, a TANAK országos döntőn atlétikában több helyezést elért versenyzők felkészítéséért.

BÁLINT GÉZÁNÉ a nagybajomi Általános és Művelődési Központ testnevelője a TANAK országos döntőn atlétikában egyéni  versenyzők illetve „Kapkod a lábad" sorverseny és a kispályás labdarúgó csapatok felkészítéséért.

PAPP JÓZSEF a somogyvári Somogy Megyei Általános Iskola testnevelője, a TANAK országos döntőn atlétikában több helyezést elért versenyzők felkészítéséért.

BULICSEK ZSOLT a nagyatádi Éltes Mátyás Általános Iskola testnevelője, a TANAK országos döntőn asztalitenisz sportágban két 16. helyezést elért versenyző felkészítéséért.   

A Somogy Megyei Diáksport Szövetség Elnöksége hagyományainak megfelelően ebben az évben is elismerte a diákolimpiák megyei és országos elődöntőin, döntőin eredményesen szereplő iskolákat, melyek helyezéseiket egyéni versenyzőik, valamint csapataik eredményei alapján érték el. Az elnökség döntése értelmében a megye általános iskoláinak 250 fő alatti és 250 fő feletti sorrendjét állapított meg.

A 250 fő alatti Általános Iskolák közül 37 szerzett pontot.
Ezen Általános Iskolák közül 1 helyen végzett 1404 ponttal a balatonszemesi Reich Károly Általános Iskola, Sportiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.

Második helyezett 703 ponttal a kéthelyi Széchenyi István Általános  és Alapfokú Művészetoktatási Iskola.

A harmadik helyezett 471 ponttal a balatonszabadi Kincskereső ÁMK Általános Iskolája.

A 250 fő feletti Általános Iskolák közül 24 szerzett pontot.

1 helyen végzett 6237 ponttal a kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola.

Második helyezett 3219 ponttal a Siófoki Integrált Oktatási Központ.

A harmadik helyezett 1806 ponttal a Barcsi Nevelési és Oktatási Intézmények.

A megye 32 középiskolája közül 30 szerzett pontot a megyei és országos döntőkön elért eredmények alapján.

A középiskolák között első helyen végzett 2544 ponttal a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium.

Második helyezett 2148 ponttal a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium.

1978 ponttal harmadik helyezett a barcsi Somogyi TISZK Dráva-völgye Középiskola.

A megye diáksportjáért dolgozó társadalmi aktiváknak szeretnénk megköszönni áldozatos munkáját, kérem Gelencsér Attila elnök Urat és Körmendiné Hajdu Gyöngyi elnök asszonyt az ajándékok átadására.

Biki Mária röplabda szakágvezető,

Dovigyel Csaba atlétika szakágvezető,

Dross Zoltán kosárlabda szakágvezető,

Major Gábor labdarúgó szakágvezető,

Göltl János kézilabda szakágvezető,

Bálint Jánosné Siófok és Környékének Diáksport Bizottság elnöke,

Hajba Dezső Tab és Környékének Diáksport Bizottság elnöke, betegség miatt egy későbbi időpontban adjuk át ajándékát,

Mecsár Tamás Kaposvár Környéki Diáksport Bizottság elnöke,

Szakály Gyula Nagyatád és Környékének Diáksport Bizottság elnöke,

Horváth Gábor elnökségi tag, Barcs és Környékének Diáksport Bizottság elnöke,

Sipos Zoltán elnökségi tag, Dél-Balaton Környékének Diáksport Bizottság elnöke,

Sótonyi László elnökségi tag, Csurgó és Környékének Diáksport Bizottság elnöke, betegség miatt sajnos nem tudja átvenni díját,

Kis Dörnyei László elnökségi tag, Marcali és Környékének Diáksport Bizottság elnöke,

Iváncsinké Kálmán Éva elnökségi tag,

Türgyei Jánosné elnökségi tag,

Pálfi Jánosné a Felügyelő Bizottság elnöke, a Kaposvári Diáksport Bizottság titkára.

 

Címkék: sportolók