Még a hatvanas években is fénykorát élte a magyar futball. Válogatottunk 1964-ben és 1968-ban is olimpiát nyert, az 1966-os világbajnokságon pedig 3-1-re vertük a brazilokat. Liverpoolban 50 ezer néző előtt játszották az emlékezetes összecsapást, és a magyar kezdő tizenegyben kapott helyet Mathesz Imre. A kiváló játékos a Vasasban lett sokszoros válogatott. 1967-ben, Chilében a legendás Hexagonal-tornán 9-2-re verték a Colo-Colo (koló-koló) gárdáját, majd 85 ezer ember előtt 2-2-es döntetlent játszottak a brazil Santosszal. Ezen a meccsen Mathesz Imre fogta Pelét. A remek futballistából aztán Kaposváron sikeredző lett, és hosszú idő után újra Kaposváron köszönthettük.

"Megmondom őszintén, nagyon szívderítő volt ez az összejövetel. Jó lett volna korábban megszervezni már, mondjuk a tizedik évfordulón. Nyugat-európában már régi szokás, hogy ha van egy sikeres csapat, akkor a tagjait rendszeresen összehívják. Most külön köszönettel tartozunk a szervezésért Bali Attilának, aki csapatkapitány is volt."

Mathesz Imre nem titkolja: jó időpontban dolgozott jó helyen.

"Én egy szerencsés periódusban kerültem ide Kaposvárra, mint futballedző: második éve voltam még csak edző, és egy teljesen fertőzetlen, romlatlan társaságot kaptam. Előtte Váradi Lajos volt az edző, utána következtem én, és nagyszerű volt megtapasztalni, hogy emmnyit megvalósítanak a fiúk abból, amit előtte megbeszéltünk és gyakoroltunk. Talán ennek köszönhető, hogy szép sikereket értünk el akkoriban."

Ez a társaság végül 6 győzelemmel, 12 döntetlennel és 12 vereséggel a 13. helyen fejezte be a szezont, azaz újoncként bennmaradt az élvonalban. Mathesz Imre ma is szurkolt a Rákóczinak, és jól ismeri egykori csapata eredményeit.

"Figyelemmel kísérem, főleg a sportújságon keresztül, de szakmailag már nem értek hozzá, a labdarúgástól már elszakadtam Rákóczi- és Vasas-szinten egyaránt. Most már legfeljebb csak szurkolok és szurkolókkal beszélgetek a labdarúgásról."

Az elmúlt három évtizedben sokat változott a futball.

"Az az igazság, hogy játék szempontjából alakult át nagyon a futball. Ma már ritka az a játékos, aki váratlan húzásokkal meglepetést tud szerezni az ellenfélnek. A mi időnkben a mi csapatunkban is volt négy-öt ember, aki kiszámíthatatlan volt, nem lehetett előre tudni, hogy mit fog csinálni a labdával a pályán."

Mathesz Imre és csapata ma már fogalom a városban. Erre a Rákóczi-együttesre mindig emlékezni fognak a kaposvári szurkolók.

Címkék: Mathesz Imre, futball, Rákóczi, Kaposvár, sport