megyei olimpikon

A tehetség és a szorgalom adott, ez a sportág azonban igen költséges, így jó néhány külföldi versenyre és edzőtáborba el kell jutni, hogy megvalósuljanak az álmok.

A döntés megszületett, a szerződést aláírták: a 2010-ben megújult Somogy Megye Sportjáért Közalapítvány 150 ezer forinttal támogatja a balatonföldváriak olimpiai reménységét, Bakóczy Róbertet. A 19 esztendős sportoló a laser standard hajó-osztályban szeretne kijutni a 2012-es játékokra.

- Minél több pénz van, annál alaposabban kell felkészülni. Takarékos, hatékony programot próbálunk összeállítani. Milliós nagyságrend a felkészülés, ebbe beletartozik az utazás, a felszerelés, az ottlét, az edzők, a motoros, az információk beszerzése. Egy ilyen alapítvány támogatása sokat jelent, hogy egy szerény támogatás mellett egy megye hivatalos erkölcsi támogatását is magunk mögött tudhatjuk - mondta Erdélyi Béla a Balatonföldvári Spartacus VE ügyvezetője.

Bakóczy Róbert elárulta: fiatal kora ellenére már 12 magyar bajnoki címet szerzett, ebből négyet a felnőtt korcsoportban.

- A vitorlázáshoz úgy kötődöm, hogy édesapám szörfözött. A laser hajóosztály pedig a súlyomnak a legideálisabb. Előtte 70-esben voltam kormányos, de túl nehéznek bizonyultam, úgyhogy váltanom kellett - mondta Bakóczy Róbert.

Az olimpiai induláshoz sok erős külföldi versenyen rajthoz kell még állni és elengedhetetlen a sikeres szereplés is.

- Nem egyszerű. Külföldi edzőtáborok kellenek hozzá. Nem egyszerű egy tengerrel nem rendelkező országnak ezt véghez vinni. Edzőtáborba megyünk Horvátországba és a tengeren túlra, nyomjuk keményen, ahogy tudjuk - tette hozzá Bakóczy Róbert.

A Balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet már több nagy világversenyt is sikerrel megrendezett. Ebben az egyesületben sportol a repülő hollandi világbajnok Majthényi Szabolcs, Domokos András duó is.

A klubvezetés nagy reményeket fűz Bakóczy Róbert szerepléséhez, így minden támogatást megad a fiatal reménységnek. Egy hajó 2 millió forintba kerül, de a tapasztalatok szerint eggyel nem lehet végigdolgozni az egész felkészülési ciklust. Ha beérik a munka gyümölcse, Somogy újabb olimpikonra lehet majd büszke nem egészen két év múlva.

Címkék: Erdélyi Béla, Spartacus, Bakóczy Róbert, vitorlázás, London, Balatonföldvár, olimpia, sport