A nehezén már túljutottak az idei Okucani - Taszár emlékfutás résztvevői, amikor elhagyták Kaposmérőt. A szép múltú erőpróbán 189 kilométert teljesítettek a sportemberek: az első napon Barcsig futottak, másnap pedig Taszárt vették célba.

- '99-ben rendeztük az első futást, legelőször hét futó és három kerékpáros vett részt az eseményen. Ez már a 12. futásunk volt, és elértük a száz fős résztvevői számot - mondta mátyás Zoltán főszervező.

Annak idején egyébként a résztvevők Taszárról futottak Okucaniba, és miután megszűnt a kontingens, megfordult az irány. Az idei eseményen szerencséjük volt az indulóknak, hiszen remek időt fogtak ki, és szinte mindenki frissen, nagy lendülettel érkezett be a célba.

- A tavalyi évben kapcsolódtunk be ebbe a futásba. Csapatunk tagjai az Emlékfutás a hősökért program keretében futnak, és ezért is vállaltuk, hogy részt veszünk ezen a futáson. Nyugállományú katonák, aktív katonák és fiatalok is találhatók, akik az ország különböző pontjairól tevődnek össze - mondta Papp János nyugállományú ezredes.

A váltó-futáson újoncok is szerencsét próbáltak.

- Nekem ez a legelső alkalom. Egy hónap állt rendelkezésre. Bírtam az iramot, kisebb szakaszokat vállatam be, és szeretnék ott lenni, és szeretném a félmaratonit is lefutni - mondta Szita János. A kaposvári sportember jövőre már a Balatont is szeretné körbefutni. A „Volt egyszer egy kontingens” mottójú emlékfutást pedig a remények szerint jövőre is megrendezhetik.

- Tudjuk azt, hogy vannak megszorítások mindenhol, így nálunk is. Ez a rendezvény azonban a Magyar Honvédség olyan gyöngyszeme, amit kár lenne abbahagyni - tett hozzá Mátyás Zoltán.

Az idei Okucsanyi-futás résztvevői teát kaptak a célban, majd megkoszorúzták az emlékoszlopot a millenniumi emlékparkban.

Címkék: Mátyás Zoltán, Szita János, Okucani, emlékfutás, Taszár, sport