kótai

Kótai Mihály amatőrként az Európa-bajnoki bronzéremig jutott, 2000-ben, 24 évesen állt profinak, a lengyel Polish Box Promotion istálló alkalmazottjaként. Három év múlva már világbajnoki címet szerzett középsúlyban a WBF szervezetnél. Később az IBO és az IBF szervezeteknél is a csúcsra jutott. 2005- ben és 2006-ban a Steve Conway elleni kettős veresége után abbahagyta a sportot. Legutóbb egy motorkrossz futamon láthattuk nézőként, pedig hogy motorra üljön, igencsak győzködni kellene.

- Hát először is körülbelül 15 ember kellene hozzá, meg némi erő. Nem, ez teljesen távol áll tőlem, ráadásul nem is motoroztam soha, tehát nincs előképzettségem, utcai rutinom sem, így biztosan lennének vele problémák, de így nézni nagyon jó - mondta el Kótai Mihály.

Tornádó a mai napig nem adta fel, hogy visszakapaszkodjon a sportág elitjébe, bár évek óta nem vívott komoly mérkőzést. A mezőny is átalakult közben, kevesebb lett a nagy egyéniség, bár azért akadnak komoly ellenfelek. Edző viszont biztosan nem lesz.

- Az az igazság, hogy minden sportágban van hullámvölgy, most tényleg kevesebb a nagy név, de azért a világbajnoki övet sehol nem adják ingyen, én is megküzdöttem érte keservesen, de nem adtam még én sem fel, attól sportoló az ember, hogy felálljon a padlóról, ha nem megy, és végig tudja ezt csinálni - mondta el a sportoló.

Kótai Mihály hozzátette: gondolkodott azon, hogy elmegy edzőnek, csak aztán kiderült, hogy nem ért a bokszhoz, úgyhogy elmondása szerint ez nem fog neki pálya lenni egy ideig. Sikerei közül nehezen emel ki egyet-egyet, kilencszer védett világbajnoki címet, több szervezetnél volt világbajnok, ám az igazi nagyágyúk elkerülték, igaz, aratott győzelmet a tengerentúlon is.

-Oleg Szajtovnak hívják, őt nagyon nehéz volt megverni, én még akkor győztem le, amikor amatőrként versenyeztem, és utána ő megnyerte a sydney olimpiát, amit én otthonról néztem, nem volt jó érzés. Később mérkőztem azzal az Andrés Lujannal, aki a legkeményebb ellenfelem lett, az egy világbajnoki címmeccs volt - emlékezett vissza Kótai Mihály.

Kótai azt is elárulta, nem érzi magát 34 évesen öregnek, és ha a súlyát tudja hozni a közeljövőben, a régi Tornádót láthatjuk majd a ringben.



Címkék: Kótai Mihály, ökölvívás, siker, sport