Péntektől vasárnapig immár 23. alkalommal rendezik meg Kaposváron a díjlovagló Világkupa magyarországi fordulóját. A nevezési határidő lejártáig 10 nemzet 36 sportolója 43 lóval jelezte részvételi szándékát. A hétvégén a négyszögbe lovagol a pekingi olimpia díjlovagló-versenyeinek csapat-aranyérmese és egyéni harmadik helyezettje, a német Heike Kemmer, valamint honfitársa, a kétszeres csapat olimpiai bajnok Ulla Salzgeber is. A közönség a teljes hazai élmezőnyt is láthatja a 3 millió forint összdíjazású viadalon.

A Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrum Pannon Lovasakadémia és a Lovasakadémia Sport Club az idén is közös szervezésben hozta tető alá a díjlovassport legrangosabb hazai rendezvényét. A kaposvári Lovas Akadémián rendezendő viadalra az elmúlt évekhez hasonlóan világsztárokat várnak a szervezők.

„Talán nem véletlen, hogy ez a Világkupa-forduló ennyire népszerű - mondta Hafner Dóra versenyigazgató. - 1986 óta minden évben eljön hozzánk a szakág krémje, és igen jó a híre a magyar fordulónak. Még a legnagyobbak is szívesen visszajönnek Somogyba, és ennek ékes bizonyítéka, hogy az előttünk álló hétvégén is a szakág igazi klasszisai lovagolnak a négyszögbe.”

A háromnapos viadalon ismét elindul a 2008-as olimpia csapat-aranyérmese és egyéni harmadik helyezettje, Heike Kemmer, valamint honfitársa, Sydney és Athén csapat bajnoka, Ulla Salzgeber. Rajtuk kívül több ismert kanadai, brit, osztrák, cseh, olasz, lengyel és szlovén páros bizonyíthat, és nagy létszámú, kilencfős együttessel érkeznek az oroszok. Természetesen a teljes hazai élmezőny is megmutatja, mit tud. Az augusztusi országos bajnokság győztese, Ács Róbert és legnagyobb riválisa, Dallos Zsófia egyaránt szerencsét próbál a kaposvári versenyen.

Dallos Zsófia

Dallos Zsófia már csaknem két évtizede visszajáró vendég Somogyba

A tavalyi viadal egyébként szép magyar eredménnyel ért véget: Ács Róbert Weinzauber 2 nevű lovával az előkelő harmadik helyet szerezte meg, Dallos Zsófia pedig Druppy nyergében az ötödik helyen zárt. A két 2009-es Európa-bajnoki résztvevő, a lengyel Michal Rapcewicz és az osztrák Peter Gmoser egyaránt kimagaslóan teljesített, és végül az osztrák kapta a legtöbb pontot.

lovasnémetek

Középen Heike Kemmer, Peking bajnoka, aki a hétvégén Kaposváron ül majd lóra

A tavalyi évhez hasonlóan most is három junior versenyszám kapott helyet a programban a már jól megszokott „Kis Kör és Nagy Kör” valamint a Világkupa-pontgyűjtő Nagydíj Zenés Kűr versenyszámok mellett. A szombat délutáni Nagydíj és a vasárnap délutáni, immár Világkupa-pontkért menő zenés kűr tartogatja majd a legtöbb izgalmat. Az összdíjazás 3 millió forint, a belépés idén is ingyenes lesz.


A program

Október 8. péntek: 
9:00 Junior Csapat Feladat 
10:30 Szent György Díj 
15:00 Intermediate II.

Október 9. szombat: 
8:00 Junior Egyéni Feladat 
9:50 Intermediate I. 
13:30 Nagydíj

Október 10. vasárnap: 
8:00 Junior Zenés Kűr 
9:35 Intermediate I. Zenés Kűr 
12:45 Nagydíj Special 
15:00 Nagydíj Zenés Kűr

* * *

Ez történt 2007-ben

2005-höz és 2006-hoz hasonlóan 2007-ben is dán győzelemmel ért véget a díjlovagló Világkupa-sorozat magyarországi fordulója a kaposvári Lovas Akadémián. Lone Jörgensen helyett azonban egy másik klasszis sportoló, Anders Dahl hódította el az első helyet a Nagydíj-kűrben észt és japán vetélytársa előtt. A finálé egyetlen magyar indulója, Dallos Zsófia az újonc Druppyval a hatodik helyen zárt.

Ez történt 2008-ban 

Lengyel győzelemmel ért véget a 2008. évi viadal: Michal Rapcewicz és Randon nevű lova kapta a legtöbb pontot, így a páros a Közép-európai Liga összetett első helyét is elhódította. A 3 millió forint összdíjazású versenyen az olimpiai bajnok német Heike Kemmer szerezte meg a második, az osztrák bajnok és szintén idei pekingi résztvevő Victoria Max Theruer pedig a harmadik helyet. A mezőny egyetlen magyar tagja, Dallos Zsófia a hatodik helyen zárt.

Ez történt 2009-ben

Szép magyar eredménnyel ért véget a tavalyi viadal. A két hazai induló mindent megtett a jó eredményért: Dallos Zsófia Druppy nyergében az ötödik helyen zárt, a magyar bajnok Ács Róbert pedig a 12 esztendős Weinzauber 2 nevű lovával az előkelő harmadik helyet szerezte meg. A 29 esztendős lovas utolsóként lovagolt a négyszögbe, de nem tudta túlszárnyalni lengyel és osztrák vetélytársának gyakorlatát. A két idei Európa-bajnoki résztvevő, a lengyel Michal Rapcewicz és az osztrák Peter Gmoser egyaránt kimagaslóan teljesített, és végül az osztrák kapta a legtöbb pontot. A tavalyi győztes Rapcewicznek be kellett érnie a második hellyel.

A kaposvári lovas hétvége ezúttal is sikert aratott, és legjobb magyarként nem csak Ács kapott különdíjat, hanem a junior döntő 17 éves győztese, Decsi Enikő is. A verseny legjobbjai között egyébként 3 millió forintot osztottak szét a szervezők.

Díjlovagló Világkupa, magyarországi forduló, Kaposvár, Pannon Lovas Akadémia.

Világkupa-minősítő Nagydíj kűr (7 induló): 1. Peter Gmoser (osztrák, Cointreau 10 nevű lován) 73,70 százalék, 2. Michal Rapcewicz (lengyel, Randon) 72,60,  3. Ács Róbert (magyar, Weinzauber 2)  71,70 … 5. Dallos Zsófia (Druppy) 68,25.

Címkék: Lovasakadémia, sport