A viadalon várhatóan több mint 40 csapat vesz majd részt, a szervezőcsapat pedig az idén is az összefogás jegyében dolgozott.

Harmincegy váltó első tagja készült a rajtra tavaly októberben a kaposvári Kossuth téren, a Rókaűzők futóversenyen. A szervezők elérték azt, ami manapság nem könnyű: megmozgatták a magyar egyetemistákat és főiskolásokat. A Kaposvár és Pécs közötti távot 12 szakaszra bontották: a csapatok Sásd irányában, a Mecseken keresztül futottak le Pécsig, és mindenki sikerrel célba ért.

A rendezvény sikerének egyik titka az volt, hogy összefogott a két egyetem, a két város és a két megye vezetése is. Így történt ez ebben az évben is, így szeptember 25-én újra megrendezik a viadalt - jelentették be a hétfői pécsi tájékoztatón.

Rókaűzők

- Nagyon fontosak azok a versenyek, amelyeknek vannak társadalmat érintő relációi is. Egy régiót érint ez a verseny, Kaposvár és Pécs közelebb kerül egymáshoz, a két egyetem is jobban együtt tud működni - mondta dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

- Bízom benne, hogy egyre nagyobb hozadéka lesz ezeknek a versenyeknek. Kaposvár városa a turizmusra építhet a jövőben, így fontos, hogy a fiatalok megismerjék a várost, fontos, hogy minél többen visszajöjjenek hozzánk, nem csak versenyzőként, hanem turistaként is - fogalmazott Oláh Lajosné, Kaposvár alpolgármestere.

A két rendező város egyeteme több csapattal is képviselteti magát.

- Alapvetően azért fontos, mert az egyetemistákról szól, mindenképpen támogatandónak tartjuk. A cél nagyon nemes. Nem titkoltan, hogy megmutassuk a többi egyetem hallgatójának a kaposvárit. Köztudott, hogy a Kaposvári Egyetem az ország egyik legmodernebb campusával rendelkezik - fogalmazott dr. Kovács Zoltán, a Kaposvári Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A Kaposvári Egyetem még tanári csapatot is indít, de a főszereplők a fiatalok lesznek, akik már tavaly a szívükbe zárták a rendezvényt.

- Személy szerint nagyon jól éreztem magam. A Közgaz csapatával indultunk, nagyon jó volt. Idén szervezőként is részt veszek. Az idő is velünk volt, így egy jó hangulatú, poztív versenyként tudom elkönyvelni magamban - mondta Decsi Zoltán a PTE hallgatója.

A szervezők elmondták: egy ekkora futóverseny megszervezése és lebonyolítása nem kis feladat.

- Ahhoz, hogy 50 csapatot végig tudjunk vinni a pályán, 12 autóbusz, további 10 szállító jármű, 120 rendező szükséges. Ebből már érzékelhető, hogy ez nem egy szokványos futóverseny. Az ország összes egyeteme érdeklődik a verseny iránt, az esemény költségvetése pedig megközelíti a 10 millió forintot - összegzett Szerb György, szervezőbizottsági elnök.

A szervezők az egyetemisták mellett, a jövőre gondolva, a középiskolásokat is megmozgatják majd, így nem meglepő, hogy minden bizonnyal új részvételi csúcs születik majd a viadalon.

Címkék: Decsi Zoltán, Szerb György, rókaűzők, Páva Zsolt, Kaposvári Egyetem, Pécs, Kaposvár, sport