A csapat tagjai visszajáró vendégek: azt mondják, a Klebelsberg Kollégiumban minden feltétel adott a nyugodt és az eredményes munkához. A tapasztalatok azt mutatják: aki egy életmentő műtét után sportolni kezd, jó közösségbe kerül és sikerélményekkel gazdagodhat.

szervátültetettek

A magyar szervátültetett sportolók régóta tagjai a világ élmezőnyének. Legjobbjaink a tavalyi ausztráliai világjátékokról 73 éremmel tértek haza, amiből 23 volt arany. A válogatott tagjai az elmúlt években többször is Kaposváron edzőtáboroztak, és az idén is visszatértek a Klebelsberg Kollégiumba. Ezek az emberek szinte egytől egyig új életet kezdtek a sport segítségével.

- Sajnos a mai magyar társadalom eléggé elutasító, szembehúnyó - fogalmaz Gódor László edző. - Nem szeretnének tudomásul venni, hogy van egy ilyen közösség. Mellőzés, kirekesztettség van, de a sport segíthet abban, hogy ugyanolyan elbírálásban részesüljenek, mint az ép élversenyzők.

A szakemberek azt mondják: a szervátültetésen átesett fiataloknak kitörési pont lehet a sport.

- Mélyről kell indulni, újra el kell hinniük, hogy újra lehetnek gyerekek, dolgozhatnak, családot alapíthatnak - mondta Székely György, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke. - Ezt elhinni nehéz egy életmentő műtét után, ezért kell a közösség ereje, bátorítást ad annak, aki fél mozogni, fél kimenni az emberek közé, tart attól, hogy valami baja lesz.

A válogatott tagjai Kaposváron is megmutatták, mennyire ügyesek és lelkesek. Az asztalitenisz mellett az úszás és a tollaslabda is helyet kapott a programban.

- Azt az új életet, amit valaki transzplantáció után élvezni tud, azt emberileg kell megélni. A sport a mindig mérhető fejlődést jelenti, ez  visszanyomja az embert egy mindig élhető közösségbe.

Ha pedig jönnek az eredmények, az sokat segít a versenyző lelkiállapotának alakulásán is. A szellemi vagy testi fogyatékkal élő sportolók szeretnének összehangoltan, egy célért dolgozni. Azt mondják: ez sikerre vezethet a pályán és azon kívül egyaránt.

Címkék: sport