Szép jubileumhoz érkezett a Mosdósi Steiner Rezső Olimpiai Baráti Kör. A 2000-ben alakult egyesület 10 éves fennállását ünnepelte a hétvégén, és már 15. alkalommal rendezte meg az Olimpiai Napokat Nagyberkiben és Mosdóson. Ebben az évben az 1960-as római olimpia somogyi résztvevőjét, Balajcza Tibort hívták meg a szervezők.

Steiner Rezső Mosdóson született, az olimpiai baráti körünk az ő nevén keresztül állít emléket az összes somogyi olimpikonnak. Ő 1912-ben vett részt a stockholmi olimpián. Minden évben rendezünk az emlékére olimpiai napot - mondta Bóna Károly Kaposmente kiskörzeti vezető.

A szervezők ezúttal is több sportágban hirdettek versenyt. A strandröplabdában a tavalyi ezüstérmeseket most nem tudták megszorítani, Farkas Péter és Papp Dávid a döntőben biztosan győzte le dombóvári ellenfelét. A kosárra dobásban három mosdósi és egy nagyberki győzelem született. A legjobbaknak Balajcza Tibor olimpikon adta át a díjakat.

- Pontosan 50 évvel ezelőtti olimpián vett részt Rómában. Ő annak örült, hogy kíváncsiak rá, nem felejtette el Somogy, mi pedig annak örülünk, hogy elfogadta a meghívásunkat - fogalmazott Bóna.

- Az egész famíliám somogyi, nagyon szeretem Somogyot, Somogyországot. Mindenki innen indult, az Újpest kapusa, Szabolcs, röplabdása, Barbi, és a feleségem is az Újpest kiváló röplabdázója volt, 156-szor szerepelt a válogatottban - sorolta Balajcza Tibor egykori olimpikon.

A Somogy megyei Csököly község szülötte felemás érzésekkel gondol vissza a római játékokra.

- Az én adottságommal, sportteljesítményemmel bajnoknak kellett volna lennem, de a szerencse nem volt velem. Nem úgy versenyeztem, ahogy kellett volna, ezért kizártak, de ez örökké emlékezetes élmény. Egy olimpiára eljutni hihetetlen dolog - tette hozzá Balajcza.

A rendezvény már hagyományosan az egészséges életmód jegyében zajlott, mivel az ÁNTSZ munkatársai ingyenes egészségügyi méréseket is végeztek. Az olimpiai totót a szentlőrinci Nagy Attila töltötte ki a legpontosabban.

Címkék: sport