Tizennégy évvel ezelőtt, 1996 nyarán elérte a csúcspontot Kaposváron a lovastorna. A Pannon Lovas Akadémián ekkor rendezték meg a szakág világbajnokságát. A máig emlékezetes viadalon a világ legjobbjai mutatták be tudásukat a népes közönségnek. Egyéniben és csapatban egyaránt világbajnokot hirdettek, és a magyar válogatott is jól megállta a helyét. A nagysikerű rendezvény után aztán évekre visszaesett az ügyességi elemekkel tarkított sport népszerűsége.

Lovastorna

A lovastornászok 2002 őszén tértek vissza a Lovas Akadémiára, és egy fiatal, lelkes csapat kezdte meg a munkát Villányi Krisztina edző vezetésével. A társaság az országos bajnokságon, illetve a diákolimpiákon is jól szerepel, emellett egyre több nemzetközi viadalra is eljut.

„Az 1996-os világbajnokság nagyon jól sikerült, az volt talán a Lovas Akadémia legemlékezetesebb rendezvénye, és hosszú évekig remek híre volt a szakágban - emlékezett vissza a versenyre dr. Hafner József, a Lovas Akadémia SC elnöke. - Azok, akik annak idején versenyzőként szerepeltek nálunk, 2007-ben már edzőként tértek vissza a nyílt Európa-bajnokságunkra. Örömmel mondhatom, hogy az a viadal is jól sikerült, és már a záróünnepségen bejelentettük, hogy szeretnénk megpályázni a 2012-es világbajnokság rendezési jogát. A nemzetközi szövetség most újból megadta nekünk a lehetőséget."

A kaposvári egyesület vezetői abban bíznak, hogy helyi versenyzőkért is izgulhat majd a közönség két év múlva. A fiatalok jó úton járnak: Somogyi Eszter és Bence Balázs például már biztosan ott lesz az augusztusi Európa-bajnokságon!

Időközben egyébként gőzerővel dolgoznak a Lovas Akadémián: a tervek szerint az őszre elkészül az az infrastruktúra-fejlesztés, amelynek köszönhetően megújul és kibővül majd a létesítmény. A március vége óta tartó munka keretén belül felújítják a fedeles lovardát, mellé pedig parkolót is építenek. A szabadtéri pályához egy új lelátó-rendszer készül. A remények szerint a hagyományos októberi díjlovagló Világkupa nézőit már a megújult létesítmény várja majd.

A kaposvári egyesület más szakágakban is nagyon készül a jövőre: immár két sportoló részesül olimpiai támogatásban a városi közgyűlés jóvoltából. Egyed László a military szakágban, az elmúlt időszakban kimagasló eredményeket elérő Szabó Anita pedig díjugratásban próbálja meg kivívni a részvétel jogát a 2012-es londoni nyári játékokra.

És ha már a terveknél tartunk: Hafner József azt is elárulta, hogy jó úton halad az a munka, amelynek eredményeként, az országos lovas koncepció fontos elemeként, a kaposvári Pannon Lovas Akadémia lesz majd a magyar lovas képzés nevesített és dokumentált magyarországi központja.

Ez történt a 2007-es EB-n

2007. augusztus 6-a és 12-e között rendezték meg az esztendő legnagyobb hazai lovas eseményét a kaposvári Lovas Akadémián. A nyílt lovastorna Európa-bajnokságon 17 ország 380 versenyzője és 88 lova vett részt. Az európai élmezőny tagjai mellett az Egyesült Államokból és Dél-Afrikából is érkeztek sportolók. A népes mezőnyben a legjobb magyar lovastornászok is helyet kaptak. A csapatversenyt a világbajnoki címvédő német válogatott nyerte meg, a nőknél az osztrák Sissi Jarz, a férfiaknál pedig a német Kai Vorberg szerzett Európa-bajnoki címet.

Címkék: Lovastorna, sport